Об’єкти і суб’єкти фінансових відносин. Фінансові протиріччя.

У фінансових відносинах приймають участь 3 суб’єкта:

1) Держава;

2) Юридичні особи;

3) Фізичні особи.

Фінансові відносини – це відносини між суб’єктами, в результаті яких є потік грошових коштів: податки в бюджет, отримання кредиту, виплата заробітної плати.

Фінанси вивчають формування фінансових ресурсів та їх розподіл у будь-якій організації чи державі, але головний об’єкт вивчення – це ВВП.

При розподілі ВВП кожний суб’єкт фінансових відносин, хоче взяти більше (працівники-заробітної плати, держава-податків, підприємства ж навпаки, бажають менш платити)– це викликає фінансові протиріччя між суб’єктами, вихід із якого лежить у збільшенні ВВП.

Для виконання своїх функцій держава формує бюджет, в першу чергу, за рахунок ВВП. За рівнем централізації у бюджеті частки ВВП виділяють 3 моделі фінансових відносин у суспільстві:

1. Американська – у бюджеті централізується до 30% ВВП, характеризується мінімальним втручанням в економіку, мінімальні соціальні витрати – досить ефективна.

2. Західно – Європейська – рівень централізації ВВП в бюджеті до 35-40% ВВП. Безоплатна освіта, певна допомога в соціальній сфері.

3. Скандинавська – рівень централізації ВВП складає 50-60%, характеризується високим рівнем розвитку в області освіти і соціальній сфері.

В Україні рівень централізації ВВП у зведеному бюджеті держави складає 30%.

Вибір фінансової моделі в сукупності залежить від рівня ВВП на душу населення, культури та свідомості людей.

 

Тема №2: «Фінансова система»

 

План

 

1. Фінансова система за внутрішньою будовою.

2. Фінансова система за організаційною будовою.

 

 








Дата добавления: 2014-12-01; просмотров: 5804;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.