Основні види зношування опори — абразивне і втомне.

Абразивне зношування супроводжується мікроруйнуванням поверхневих шарів. Інтенсив­ність абразивного зношування на різних ділянках поверхні тертя різна і визначається багатьма факторами (швидкість відносного переміщення, розміри і твердість абразиву, стан і твердість робочих поверхонь опори, властивості середовища та ін.). При певних умовах роботи долота цей вид зношування може бути провідним.

У процесі роботи долота на спряжених поверхнях опори окислювальний і тепловий види зношування протікають з різною інтенсивністю, але основним видом зношування як у герме­тизованих, так і в негерметизованих опорах є їх втомне викришування.

Причина втомного руйнування поверхневих шарів зумовлена дією циклічних контактних напружень.

Дослідження показують, що в опорах типу Н найбільше зношуються бігові доріжки ролико­вого підшипника і підшипника ковзання, а інтенсивність зношування цапфи замкового підшип­ника залишається на одному рівні з моменту приробки до періоду підвищеного зносу. У герме­тизованих опорах типу НУ при нормальних умовах їх експлуатації кратно підвищується період усталеного зносу, що сприяє збільшенню ресурсу опори.

М.О. Жидовцев та інші дослідники зазначають, що при зношуванні підшипників ковзання явно виділяється період приробки, а розмежувати періоди усталеного і катастрофічного зносів не завжди вдається.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 790;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.