Зношування бурових доліт

Причини і види зношування

Бурові долота в процесі роботи на вибої зношуються, що в кінцевому підсумку впливає на показники їх роботи і час буріння свердловини в цілому. Про ефективність використання того чи іншого долота при бурінні певного інтервалу в більшості випадків судять по зносу долота, що визначає його роботоздатність, довговічність і надійність.

Роботоздатність— стан, при якому долото може виконувати задані функції, зберігаючи значення своїх параметрів у межах, встановлених нормативно-технічною документацією.

Довговічністьвизначається спроможністю долота зберігати роботоздатність до його зношення (настання граничного стану) при встановленій системі експлуатації.

Надійністьвизначається здатністю долота виконувати задані функції, зберігаючи в часі значення встановлених техніко-економічних показників у заданих межах, при відповідних параметрах режиму і умов буріння. Надійність долота — комплексний показник, який включає насамперед його безвідмовність і довговічність.

Безвідмовність визначає спроможність долота протягом певного часу зберігати роботоздат­ність. Безвідмовність характеризується двома станами: роботоздатний і нероботоздатний. Перехід долота з роботоздатного стану в нероботоздатний називається відмовою.

Розрізняють поступові відмови,які виникають внаслідок зношування вузлів долота, і раптові відмови— внаслідок дії випадкових зовнішних факторів.

У шарошкових долотах поступові відмови виникають, як правило, внаслі­док зношування озброєння і опор, а в лопатевих і алмазних — внаслідок зношування озброєння.

► Зношування долота залежить від:

• умов роботи долота на вибої (фізико-механічні і абразивні властивості порід, режим буріння, властивості бурового розчину, температура і т. ін.);

• його конструктив­них особливостей.

 








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 807;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.