Вміст газу визначають з метою контролю початку газопроявів у свердловині і здатності бурових промивних рідин створювати тиск на вибій і стінки свердловини.

Наявність газу суттєво погіршує роботу насосів, збільшує в’язкість промивальної рідини та знижує її густину. Бульбашки газу. які знаходяться в промивній рідині, складаються із природного газу, який проник зі стінок свердловини або із вибуреної породи, із повітря, захопленого на поверхні і внесеного у буровий розчин насосами та із повітря, яке потрапило у буровий розчин з реагентами, схильними до ціноутворення. У деяких випадках газ знаходиться у розчиненому стані і внаслідок зменшення тиску у свердловині утворює бульбашки. Присутність газу (повітря) у буровому розчині може стати причиною зменшення густини і створити передумови для виникнення пластових проявлень.

Газ може поступати у свердловину також в результаті дифузійних та осмотичних перетоків, капілярних і гравітаційних заміщень та при розбурюванні потужних газоносних горизонтів.

Тому актуальним є визначення вмісту газу у буровому розчині. Вміст газу (Vг), % – характеризує об’єм газу в одиниці об’єму бурового розчину і визначається в процентах.

Вміст газу визначають або за допомогою приладів ПГР-1 (рисунок 6.17) та ВГ-1М (рисунок 6.18) або методом розведення.

Принцип роботи приладів ПГР-1 і ВГ-1М оснований на властивостях газів стискатися під дією надлишкового тиску.

Основні характеристики

– діапазон вимірювання, % – 0-10;

– абсолютна похибка вимірювання, % – ± 0,5;

– ціна поділки шкали, % – 0,5;

– температура бурового розчину. °С – +5 - +80;

– тиск в робочій ємності, МПа – до 0,3.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 938;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.