Розташування підземних мереж на території міста

Підземні інженерні мережі, які використовують в містах, є одним з найважливіших елементів інженерного благоустрою міських територій. До них належать трубопроводи, кабелі, колектори.

Трубопроводи використовують для водо-, газо-, теплопостачання, каналізації, міських водостоків, облаштування поливального водопроводу, а також дренажів, паропроводів, нафтопроводів, пневматичних систем та інших спеціальних трубопроводів.

Трубопроводи поділяються на транзитні, магістральні, розподіляючі та розвідні. Магістральні трубопроводи обслуговують місто, великі житлові райони, промислові та комунально-складські зони. Розподіляючі трубопроводи обслуговують мікрорайони, квартали і є елементами кожної міської вулиці. Розвідні трубопроводи прокладають на території житлових мікрорайонів, кварталів, парків та інших локальних територіях міста різного функціонального призначення.

В інженерному благоустрою, загалом, вирішують питання розташування розподіляючих та розвідних трубопроводів. На міських територіях розміщують напірні та самопливні мережі. До самопливних належать мережі водостоків, каналізації, дренажів. В деяких випадках на окремих ділянках ці мережі можуть бути напірними.

Кабелі включають електричні мережі високої та низької напруги, кабелі слабих струмів. Електричні мережі високої та низької напруги призначені для електропостачання міста, в тому числі зовнішнього освітлення та забезпечення електротранспорту. Кабелі слабих струмів призначені для телеграфного, телефонного зв’язку, радіомовлення, сигналізації спеціального призначення, диспетчеризації та ін.

Колектори – це закриті канали, в яких прокладають різні трубопроводи та кабелі (рис.4.37).

Підземні мережі розрізняють також за глибиною закладання – глибокого та мілкого. До мереж глибокого закладання належать мережі, що розташовані нижче розрахункової глибини проникнення в ґрунт нульової температури, тобто нижче рівня промерзання ґрунту. Це - мережі водопроводу, каналізації, водостічної мережі та ін. Мережі мілкого закладання розміщують в зоні промерзання ґрунту відповідно до технології їх експлуатації. Це – тепломережі, кабелі різного призначення.

Інженерні мережі, переважно прокладають під вулицями, дорогами і майданами міста, утворюючи складні підземні системи. Для цього в поперечних профілях вулиць й доріг передбачають місця для їхнього укладання: на смузі між червоною лінією й лінією забудови прокладають кабельні мережі (силові кабелі, сигналізації та диспетчеризації); під тротуарами – теплові мережі або прохідні колектори; на розділових смугах – водопровід, газопровід і господарсько-побутову каналізацію, деякі підземні мережі прокладають у прибудинковій смузі, а зливову каналізацію – під проїзною частиною вулиці. При ширині вулиць у межах червоної лінії 60 м і більше передбачають прокладання мереж водопроводу і каналізації по обидва боки вулиці. Підземні мережі бажано розташовувати за межами проїзної частини вулиць (під смугами зелених насаджень, тротуарами, в технічній зоні).

Підземні мережі прокладають паралельно осі вулиці чи червоній лінії, прямолінійно, з перетином мереж на різних рівнях на перехрестях і вводах в мікрорайони (рис.4.38-4.40).

Прокладання нових, реконструкція та ремонт наявних мереж потребують розкопування території, а це негативно відображається на дорожніх покриттях, русі транспорту і пішоходів, особливо в тих випадках, коли мережі прокладають під проїзною частиною вулиць, а також передбачає знищення зелених насаджень.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1240;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.