С.Параджанов визначний діяч радянського кіно

Сергій Йосипович Параджанов — вірменський і український кінорежисер, народний артист УРСР (з 1990), лауреат Державної премії України ім. Т.Шевченка (1991, посмертно).

1954 р. дебютував на Київській кіностудії як режи­сер-постановник (разом із Я.Базеляном) фільму "Андрієш" (можливо, звернення до молдавської казки було даниною пам'яті про Нігяр). 1959 р. з'являється кінокомедія "Перший хлопець", потім — екранізація творів відомих українських письменників: "Української рапсодії" ОЛевади і "Квітки на камені" В.Собка. Хоча ранні фільми Параджанов згодом оці­нив досить скептично, варто зазначити, що в "Українській рапсодії" зні­малися знамениті Наталя Ужвій і Юрій Гуляєв, а музику до фільму напи­сав Платон Майборода.

Після виходу "Тіней:" на екрани Параджанов став не просто знаме­нитим, а видатним, посівши почесне місце поряд із метрами світового кіно. У «Тінях» Параджанов безперечно віднайшов свій стиль. Вже в його ранніх фільмах пробиваються, хоч і слабо, пориви до народної стихії, до замилування музикою, до плавності й поетичності. Навіть від пропагандистських - «Перший хлопець» (1958), «Квіти на камені»(1962) - віє приємною свіжістю; радують увагою до обдарованих українців замальовки «Думка»,«Наталя Ужвій» (1957) і чарівний, пісенно багатий і колористично цікавий фільм «Українська рапсодія» (1961); надихає казковою міфотворчістю дебютний «Андрієш» (1954).

Як відомо, у 60-70х Параджанов пережив багато переслідувань, безглуздих звинувачувань і майже п’ятирічне ув’язнення (Ю.Іллєнко засимволізував долю Сергія у відзначеній світом роботі «Лебедине озеро. Зона» 1992р.).

У 1968 році Параджанов приступає до зйомок художнього фільму "Колір граната" ("Саят-Нова"). В картині, що складається з декількох мініатюр, була зроблена спроба показати духовний світ середньовічного вірменського поета Саят-Нови, що писав на вірменській, грузинській і азербайджанській мовах, історію його любові, його відношення до релігії світської влади, народу.

У 1989 році Параджанов приступив до роботи над черговим фільмом - "Сповідь", який повинен був стати автобіографічним. Проте зняти його Параджанов так і не встиг. У нього знайшли рак легені.

 








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 795;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.