Садомазохізм

а) Мазохізмпідвищене почуття власної неповноцінності, безпорадності, нікчемності. Людина, якою керує цей захисний механізм, надмірно критикує себе, займається самоїдством, відмовляється від своїх можливостей, здійснює примусові ритуали, має схильність до фізичних захворювань, нещасних випадків, знаходиться в надмірній залежності від зовнішніх чинників (роль «замученої жертви»).

б) Садизмпрагнення принизити інших, поставити в залежність від себе, прагнення експлуатувати їх, прагнення заподіяти іншим людям страждання і спостерігати за наслідками своїх дій. Часто садистські тенденції приховані нашаруваннями наддоброти і надтурботи про інших.

І мазохістські, і садистські тенденції є неадекватними способами позбавлення індивіда від нестерпного почуття самотності і безсилля.

2. Руйнівністьруйнування зовнішнього світу. Метою руйнування є не активний або пасивний симбіоз (як при садомазохізмі), а позбавлення від почуття власної самотності і безсилля в порівнянні з навколишнім світом за допомогою руйнування цього світу.

3. Конформізмстирання відмінностей між людиною і зовнішнім середовищем (соціумом). Індивід перестає бути собою; він повністю засвоює тип особи, пропонований йому загальноприйнятим шаблоном, і стає таким самим, як усі інші, і таким, яким вони хочуть його бачити.

Російські психологи О.С. Романова і Л.Р. Гребінников приводять наступний порядок утворення механізмів захисту в онтогенезі. Від 0 до 1,5-2 років виникають механізми заперечення і проекції, від 2 до 11 років – регресія, заміщення, пригнічення і інтелектуалізація, від 11 до 13 років – компенсація. Після 5-річного віку з'являється сублімація.

 

8. Стилі реагування в складних життєвих ситуаціях

Стилі реагуванняце індивідуальний спосіб взаємодії з ситуацією відповідно до її логіки, значущості в житті людини і її психологічних можливостей.

 

Виділяють два види стилів реагування на ситуацію: 1) подолання (сoping) і 2) захист.

Захисна стратегія полягає у відмові від вирішення проблеми і пов'язаних з цим конкретних дій заради збереженні комфортного стану.

Стратегія співволодіння (сoping) – прояв конструктивної активності, спрямованої на вирішення, переживання ситуації.

Індивідуальні відмінності, пов'язані з переважанням сoping- або захисної стратегії, обумовлені особливостями нервової системи, типом темпераменту, рівнем тривожності, самооцінкою, екстернальним або інтернальним локусом контролю, а також життєвим досвідом людини. Причому в різних сферах життєдіяльності можуть бути дуже істотні відмінності в стилі реагування

Перерахуємо деякі характеристики названих стратегій.

 

Параметри захист сoping
Мета Усунення, запобігання, пом'якшення дискомфорту вирішення, подолання негативної ситуації
Характер протікання Вимушені, автоматичні, в основному неусвідомлювані і ригідні процеси Цілеспрямовані, багато в чому гнучкі, усвідомлені процеси
Відношення до проблеми Спотворення, заперечення, втеча від реальності Визнання, прийняття ситуації, активне її дослідження і оцінка
Диференційованість Форма поведінки, що не враховує цілісної ситуації, діє «напролом» Реалістичне врахування цілісної ситуації, уміння пожертвувати частковим і миттєвим. Здатність розбивати усю проблему на дрібні потенційно вирішувані завдання
Ставлення до допомоги Або повне заперечення допомоги, або прагнення усе покласти на того, хто допомагає Активний пошук допомоги, прийняття її у разі потреби
Результат Можливе часткове поліпшення (наприклад, зменшення напруження, неприємних або хворобливих відчуттів) ціною погіршення усієї ситуації, регресу. В деяких випадках використання захисної стратегії дозволяє людині врятуватися від несподіваного потрясіння, надаючи час для підготовки інших, більш ефективних способів взаємодії з ситуацією. При довготривалому і негнучкому використанні призводить до дезадаптації. особистісне зростання, підвищення можливостей людини, накопичення досвіду співволодіння

 

 

Література

 

Основна література

1. Карандашев Ю.Н. Психология развития. Введение / Ю.Н. Карандашев – Минск, 1996. – 240с.

2. Кондрашихина О.А. Дифференциальная психология: учебн. пос./ О.А. Кондрашихина – К.: Центр учебной лит-ры, 2009. – 232с.

3. Крайг Г. Психология развития / Г. Крайг – СПб.: Питер, 2000. – 940c.

4. Нартова-Бочавер С.К. Дифференциальная психология / С.К. Нартова-Бочавер – М.: Флинта, 2003. – 217с.

5. Сапогова Е.Е. Психология развития человека: Учеб. Пособие / Е.Е. Сапогова – М.: Аспект Пресс, 2001. – 460с.

 

Додаткова література

1. Анастази А. Дифференциальная психология / А. Анастази – М.: Апрель-Пресс, 2001. – 745 с.

2. Волков Б.С Основные закономерности психического развития ребенка / Б.С. Волков, Н.В. Волкова – М., 1992.

3. Выготский Л.С. Психология развития / Л.С. Выготский – М.: Смысл, 2005. – 1130 с.

4. Платонов К.К. Краткий словарь системы психологических понятий / К.К. Платонов. – М., 1984.

5. Эльконин Б.Д. Психология развития / Б.Д. Эльконин – М.: Академия, 2001. – 144с.

 

Питання для самоконтролю

 

1. Що таке «закономірність»?

2. Які закономірності розвитку людини Ви знаєте?

3. Назвіть основні елементи механізму психічного розвитку. Розкрийте їх зв'язок.

4. Яким чином пов’язані навчання та розвиток на думку Ж. Піаже?

5. Як розглядає проблему співвідношення навчання та розвитку Л.С. Виготський?

6. Які ще підходи до проблеми співвідношення навчання та розвитку Вам відомі?

7. Перерахуйте складові середовища, які виділяють представники екологічної моделі психічного розвитку.

8. Яким чином пов’язані між собою мікро-, мезо-, екзо- та макросистеми?

9. Розкрийте суть пасивних, активних та стимулюючих відношень між спадковістю та середовищем.

10. Назвіть вікові періоди, в яких спостерігається той чи інший тип відношень.

11. Що таке захисні механізми психіки?

12. Які фактори впливають на використання захисних механізмів?

13. Перерахуйте основні захисні механізми психіки.

14. В чому специфіка їх функціонування?

15. Які захисні психічні механізми виділив Е. Фромм?

16. Назвіть основні стилі реагування в складних життєвих ситуаціях.

17. Чим вони відрізняються?

18. Який зі стилів реагування в складних життєвих ситуаціях є найбільш ефективним і чому?


Лекція 5. Розвиток особистості

в процесі соціалізації

2 год.

План

1. Поняття про соціалізацію. Форми соціалізації.

2. Адаптація, соціалізація, виховання, розвиток.

3. Інститути та сфери соціалізації.

4. Стадії соціалізації.

5. Механізми соціалізації.

6. Асоціальні прояви особистості. Поняття про асоціалізацію, десоціалізацію та ресоціалізацію.

 

1. Поняття про соціалізацію. Форми соціалізації

Соціалізація – процес входження індивіда в суспільство, активного засвоєння ним соціального досвіду, соціальних ролей, норм, цінностей, необхідних для успішної життєдіяльності в певному суспільстві.

У процесі соціалізації в людини формуються соціальні якості, знання, вміння, навички, що дає їй змогу стати дієздатним учасником соціальних відносин. Соціалізація відбувається як за стихійного впливу на особистість різних обставин життя, так і за цілеспрямованого формування особистості.

Нині процес соціалізації наука розглядає в широкому і вузькому розумінні цього поняття. Соціалізація у широкому розумінні – це визначення походження і формування родової природи людини (йдеться про філогенез – історичний процес розвитку людства), у вузькому – процес включення людини в соціальне життя шляхом активного засвоєння нею норм, цінностей та ідеалів. З урахуванням цього соціалізацію можна розглядати як типовий та одиничний процеси. Типовий процес визначається соціальними умовами, залежить від класових, етнічних, культурних та інших відмінностей. Пов'язаний він із формуванням типових для певної спільноти стереотипів поведінки.

Соціалізація як одиничний процес пов'язана з індивідуалізацією особистості, виробленням нею власної лінії поведінки, набуттям особистого життєвого досвіду, тобто зі становленням індивідуальності.

Формами реалізації процесу соціалізації є:

– соціальна адаптація – вид взаємодії особистості із соціальним середовищем, у процесі якої відбувається узгодження вимог та сподівань обох сторін. Цей процес вказує на пристосування індивіда до рольових функцій, соціальних норм, спільностей, до умов функ­ціонування різних сфер суспільства;

– інтеріоризація (лат. іпterior – внутрішній) – процес формування внутрішньої структури людської психіки за допомогою засвоєння соціальних норм, цінностей, ідеалів, процес переведення елементів зовнішнього середовища у внутрішнє «Я».

Двосторонній процес соціалізації передбачає засвоєння індивідом соціального досвіду шляхом входження в соціальне середовище, систему соціальних зв'язків і активне їх відтворення. Тобто людина не тільки адаптується до умов соціуму, культури, норм, що формуються на різних рівнях життєдіяльності суспільства, а й завдяки своїй активності перетворює їх на власні цінності, орієнтації, установки.

2. Адаптація, соціалізація, виховання, розвиток

Серед багатьох учених побутує думка, що соціалізація тісно пов'язана з адаптацією – пристосуванням організмів до навколишнього середовища. Вони трактують соціалізацію як безперервну адаптацію живого організму до оточення, як його здатність пристосовуватися до реакції інших людей. За іншою точкою зору, адаптація є складовою соціалізації, її механізмом.

Існують певні взаємозв'язки соціалізації з вихованням – цілеспрямованим, свідомо здійснюваним впливом на особистість суспільства та його соціальних інститутів з метою організації та стимулювання активної діяльності особистості. Однак ці процеси не можуть бути ідентичними, адже соціалізація відбувається як під впливом цілеспрямованих зусиль, так і в результаті безпосереднього впливу середовища, що таїть у собі елементи стихійності, неорганізованості. Отже, соціалізація є значно ширшим процесом, ніж виховання, який може бути як організованим, так і стихійним, не завжди усвідомлюваним.

Існують спільні й відмінні ознаки між соціалізацією і розвитком – процесом, у результаті якого відбувається зміна якостей особистості. І соціалізація і розвиток зумовлені соціальними чинниками, а відмінне – в тому, що розвитку властива і наявність внутрішніх рушійних сил (суперечностей, які виникають на межі внутрішнього і зовнішнього світу індивіда, за невідповідності потреб і можливостей, очікуваного і отримуваного, бажаного і реального тощо) та психофізіологічних змін. Поняття «соціалізація» та «розвиток» не протиставляються і не ототожнюються, а взаємодоповнюються. Саме психологічні особливості розвитку детермінують процес вибірковості особистості до різних взаємодій з оточенням. Знання цих особливостей забезпечує успішне навчання, виховання та формування соціально зрілої особистості.

 

3. Інститути та сфери соціалізації

Суспільство здійснює вплив на особистість через інститути соціалізації, тобто конкретні групи, в яких людина долучається до системи норм, цінностей і соціальних зв'язків (сім'я, школа, неформальні організації, засоби масової інформації тощо). Вони характеризуються стійкою формою організації спільної діяльності, усталеним комплексом правил, принципів, норм, що її регулюють.

Процес соціалізації відбувається у конкретному середовищі, тобто у сфері соціалізації.

Сфера соціалізації – середовище дії, в якому відбувається процес розширення та примноження соціальних зв'язків індивіда із зовнішнім світом.

Основними сферами соціалізації є:

– діяльність. У діяльності людина виражає себе як суспільний індивід, проявляє особистісні смисли, виявляє самостійність, ініціативу, творчість та професіоналізм, засвоює нові види активності;

– спілкування. У сфері спілкування відбувається поглиблене розуміння себе та інших учасників комунікативного процесу, збагачення змісту взаємодії та сприйняття людьми одне одного;

– самосвідомість. Сфера самосвідомості передбачає становлення «Я-концепції» індивіда, осмислення свого соціального статусу, засвоєння соціальних ролей, формування соціальної позиції, моральної орієнтації.

 

4. Стадії соціалізації

Соціалізація є тривалим процесом, у своєму розвитку вона долає кілька стадій.

Стадії соціалізації – етапи, періоди становлення особистості, засвоєння нею соціального досвіду.

Єдиної класифікації стадій соціалізації ще не вироблено, оскільки різні вчені за основу беруть різні критерії.

Наприклад, з огляду на участь у трудовій діяльності (соціологічній підхід) Г. Андрєєва виокремлює:

– дотрудова стадія охоплює дитячий, підлітковий та юнацький вік, включаючи два самостійні етапи: ранньої соціалізації (імітації і копіювання дітьми поведінки дорослих; ігрової діяльності, коли діти усвідомлюють поведінку як виконання ролі; групових ігор, під час яких діти вчаться розуміти, чого від них чекає група людей) та навчання;

– трудова стадія соціалізації пов'язана зі зрілістю особистості, реалізацією та поглибленням нею соціального досвіду;

– післятрудова стадія соціалізації. Специфіка післятрудової стадії соціалізації полягає в реалізації потенціалу людей пенсійного віку.

Саме в поглядах на цю стадію найчастіше виникають дискусії. Одні вчені вважають, що поняття «соціалізація особистості» несумісне з періодом життя індивіда, коли всі його соціальні функції згортаються. Інші, навпаки, переконані в тому, що в пенсійний період життя людина продовжує відтворювати соціальний досвід.

Для психоаналітичного підходу особливе значення в соціалізації індивіда має період раннього дитинства. Психоаналіз пов'язує стадії соціалізації з виявом біологічних потягів, інстинктів і підсвідомих мотивів людини.

Компромісний підхід до розгляду питання про стадії соціалізації враховує як соціологічні, так і психоаналітичні погляди. Згідно з ним виокремлюють такі етапи:

– первинну соціалізацію (охоплює дві стадії: від народження до початку навчання; від початку навчання у школі до початку соціальної зрілості та вибору професії);

–вторинну соціалізацію (засвоєння соціальних ролей дорослою людиною у процесі праці, пізнання і спілкування).

З огляду на те, що змістовий і процесуальний аспекти соціалізації характеризуються яскраво вираженими віковими особливостями, виокремлюють ознаки, за допомогою яких визначають стадії соціалізації:

– залучення індивіда до діяльності (міра засвоєння знань, умінь і навичок та способи їх відтворення);

– рівень розвитку самосвідомості людини;

– провідні інститути соціалізації, що здійснюють домінуючий вплив на процес становлення та розвитку індивіда на цій стадії;

– способи соціалізації (опосередковані провідною діяльністю стосунки з іншими людьми, котрі визначають соціальний розвиток особистості на відповідному віковому етапі);

– соціально-психологічні механізми соціалізації.

5. Механізми соціалізації

Соціально-психологічні механізми соціалізаціїпсихологічні впливи або засоби, за допомогою яких здійснюється соціально-психологічне відображення людиною реалій соціального життя, а отже перехід зовнішніх впливів соціального оточення у внутрішні регулятори її поведінки.

Систематичного аналізу та чіткої класифікації соціально-психологічних механізмів соціалізації у психологічній науці немає.

За ознакою «організованість – неорганізованість» соціально-психологічні механізми поділяють на:

– цілеспрямовані (навчання, виховання, інструктаж тощо);

– стихійні(ідентифікація, наслідування, престиж, авторитет, лідерство тощо). Вони переважно базуються на ефекті довіри до людини, яка здійснює вплив, заниженій самокритичності, підвищеній сугестії (навіюванні) індивіда, невпевненості у собі тощо.

За ознакою «усвідомлювані – неусвідомлювані» виокремлюють:

– усвідомлювані (переконування, вплив авторитету та ін.);

– неусвідомлювані (проявляються здебільшого в ранньому дитинстві, виражаються через навіювання, наслідування, психологічне зараження, ідентифікацію.

Розкриємо зміст деяких механізмів соціалізації.

Навіювання (сугестія) – це процес впливу на психічну сферу людини, пов'язаний з істотним зниженням критичності до інформації, яка надходить, відсутністю прагнення перевірити її достовірність. Виділяють пряме та непряме навіювання. При непрямому навіюванні комунікатор приховує справжній зміст інформації. Пряме навіювання полягає в заклику до дії, який передається як наказ, вказівка, розпорядження.

Переконування– метод свідомого та організованого впливу на психіку людини через звернення до її критичного судження. Ґрунтується на свідомому ставленні індивіда до інформації. При прямому переконуванні передумовою є зацікавленість людини в інформації, зосередженість на логічних, правдивих аргументах. За непрямого переконування людина стає підвладною випадковим чинникам, наприклад привабливості комунікатора.

Наслідування –процес орієнтації на певний приклад, взірець, повторення людиною дій, вчинків, жестів, інтонації, рис характеру іншої людини. Буває свідомим та несвідомим. Свідоме наслідування є цілеспрямованим. Людина намагається повторити все, що здається їй правильним і корисним. За несвідомого наслідування вона виявляє активність внаслідок впливу інших людей, які стимулюють її різними засобами.

Ідентифікація –це процес ототожнення людиною себе з іншою значимою людиною чи групою, прийняття її цілей, цінностей, прагнення бути схожим на неї.

Соціальна фасилітація –це процес впливу одних людей на діяльність інших людей, в результаті чого діяльність останніх стає більш ефективною. Протилежним явищем є соціальна інгібіція – процес, при якому одна людина негативно впливає на діяльність іншої людини, знижуючи її ефективність.

6. Асоціальні прояви особистості. Поняття про асоціалізацію, десоціалізацію та ресоціалізацію

Процес соціалізації постійно супроводжується необхідністю вибору людиною однієї з альтернатив поведінки, різноманітними реакціями у взаємодії з окремими людьми та соціумом. І хоча для більшості індивідів соціальні вимоги є стимулом для вдосконалення, досягнення гармонії з оточенням, немало їх негативно реагує на вимоги суспільства, що спричиняє відхилення у поведінці, асоціалізацію.

Асоціалізація – засвоєння особистістю норм, цінностей, негативних ролей, стереотипів поведінки, які спричиняють деформацію суспільних відносин, дисгармонію у взаємодії людини і суспільства.

Проблема асоціалізації пов'язана з десоціалізацією людини, що є негативним результатом її існування в соціумі.

Десоціалізація – зворотний щодо соціалізації процес, який характеризується відчуженням особистості від основної маси людей, входженням її в асоціальні чи антисоціальні неформальні групи.

Процес десоціалізації сигналізує про те, що на певній стадії відбувається деформація соціалізації особистості (здебільшого під впливом негативного мікросередовища), результатом якої є руйнація попередніх позитивних норм та цінностей і засвоєння антигромадських взірців поведінки.

Проявом асоціалізації є девіантна поведінка.








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 924;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.033 сек.