ТЕХНІЧНЕ ОПОСВІДЧЕННЯ ПОСУДИН

 

Посудини підлягають технічному опосвідченню до пуску в роботу, пері­одично в процесі експлуатації і в необхідних випадках — позачерговому. Технічні опосвідчення проводяться експертами, ЕТЦ Періодичне технічне опосвідчення допускається проводити фахівцям організацій, підприємств, установ, які мають дозвіл Держпромгірнагляду України, отриманий в установленому порядку.

Зовнішній і внутрішній огляди мають за мету:

- при первинному опосвідченні перевірити, що посудина встановлена та об­ладнана згідно з нормативними документами і поданими при реєстрації до­кументами, а також що посудина та її елементи не мають пошкоджень;

- при періодичних і дострокових опосвідченнях встановити справність посу­дини і можливість її подальшої роботи.

Гідравлічне випробування має за мету перевірку міцності елементів посу­дини і щільності з'єднань. Посудини мають бути пред'явлені до гідравлічного випробування з установленою на них арматурою. При технічному опосвідченні допускається використовувати методи неруйнівного контролю, в тому числі і метод акустичної емісіі.

Перед внутрішнім оглядом і гідравлічним випробуванням посудина має бути зупинена, охолоджена (відігріта), звільнена від робочого середовища, що заповнює її, відключена заглушками від усіх трубопроводів, які з'єднують по­судину з джерелом тиску або з іншими посудинами. Металеві посудини пови­нні бути очищені до металу. Посудини, що працюють із сильнодіючими отруй­ними речовинами 1 і 2-го класів небезпечності за ГОСТ 12.1.007, до початку виконання всередині будь-яких робіт, а також перед внутрішнім оглядом пови­нні бути піддані ретельній обробці (нейтралізації, дегазації) згідно з інструкці­єю з безпечного ведення робіт, затвердженою в установленому порядку, футе-ровка, ізоляція та інші види захисту від корозії мають бути частково або повні­стю видалені, якщо є ознаки, що вказують на можливість виникнення дефектів матеріалів силових елементів конструкцій посудин під захисним покриттям (нещільність футеровки, видування при гумуванні, сліди промокання ізоляції). Електрообігрів і привод посудини мають бути вимкнуті.

Позачергове опосвідчення посудин, що знаходяться в експлуатації, має бу­ти проведено в таких випадках:

- якщо посудина не експлуатувалась більше 12 місяців;

- якщо посудина була демонтована і встановлена на новому місці;

- якщо проводилось виправлення випинів або вм'ятин, а також реконструк­ція або ремонт посудини із застосуванням зварювання чи паяння елементів, що працюють під тиском;

- перед накладанням на стінки посудини захисного покриття;

- після відпрацювання розрахункового строку служби посудини, встановле­ного проектом, документацією підприємства-виготовлювача або іншою нормативною документацією;

- після аварії посудини або елементів, що працюють під тиском, якщо за обсягом відбудовних робіт потрібен такий огляд;

- за вимогою інспектора Держпромгірнагляду України або відповідального по нагляду за технічним станом та експлуатацією посудини.

Перед позачерговим технічним опосвідченням повинне бути проведено експертне обстеження (технічне діагностування) посудини ЕТЦ або спеціалізо­ваною організацією, що має дозвіл органів Держпромгірнагляду України, отри­маний в установленому порядку.

Технічне опосвідчення посудин, цистерн, балонів і бочок може проводитись на спеціальних ремонтно-випробувальних пунктах, на підприємствах-виготовлювачах, наповнювальних станціях, а також на підприємствах-власниках, які мають необхідну базу, устаткування для проведення опосвідчень відповідно до вимог нормативних документів. Первинне технічне опосвідчення наново встановлених посудин проводиться експертом ЕТЦ після к монтажу і реєстрації. Технічне опосвідчення як зареєстрованих, так і тих посудин, цистерн, бочок і балонів, які не підлягають реєстрації, крім того, повинно проводитися у встановлені цими Правилами строки самостійно: у власників — відповідальним по нагляду за технічним станом та експлуатацією посудин, а на наповнювальних станціях, ремонтно-випробувальних пунктах і підприємствах-виготовлювачах - спеціально призначеним для цього інженерно-технічним працівником.

Результати технічного опосвідчення повинні записуватись у паспорт посу­дини особою, яка проводила опосвідчення із указаниям дозволених параметрів експлуатації посудини і строків наступних опосвідчень.

Якщо під час технічного опосвідчення будуть виявлені дефекти, що зни­жують міцність посудини, то експлуатація її може бути дозволена при зниже­них параметрах (тиск і температура).

Якщо під час технічного опосвідчення виявиться, що посудина, внаслідок дефектів, що існують, або порушень діючих Правил, перебувала в небезпечно­му стані, для подальшої експлуатації робота такої посудини повинна бути забо­ронена.

Посудини, що працюють під тиском шкідливих речовин (рідини і газів) 1 і 2-го класів небезпечності за ГОСТ 12.1.007, повинні підлягати випробуванню на герметичність повітрям або інертним газом під тиском, рівним робочому ти­ску. Випробування проводяться власником посудини відповідно до інструкції, затвердженої в установленому порядку.

Під час зовнішніх і внутрішніх оглядів повинні бути виявлені та усунені всі дефекти, які знижуть міцність посудини, при цьому треба звернути особли­ву увагу на виявлення таких дефектів:

- на поверхнях посудини — тріщин, надривів, корозії стінок (особливо в мі­сцях відбортовки і вирізок), випинів, видимів (переважно в посудинах із оболонками, а також у посудин з вогневим чи електричним обігріванням), раковин (у литих посудинах);

- у зварних швах — дефектів зварювання, надривів, роз'їдань,

- у заклепочних швах — тріщин між заклепками, обривів головок, слідів пропусків, надривів у кромках склепаних листів, корозійних

- пошкоджень заклепочних швів, зазорів під кромками склепаних листів і головками заклепок, особливо в посудинах, що працюють з агресивними середовищами (кислотою, киснем, лугами та ін.);

- у посудинах із захищеними від корозії поверхнями — руйнувань футеров-ки, у тому числі нещільностей шарів, футерувальних плиток, тріщин в гу­мованому, свинцевому або іншому покритті, сколювань емалі, тріщин і ви-димів у плакуючому шарі, пошкоджень металу стінок посудини в місцях порушеного захисного покриття;

- у металопластикових і неметалевих посудинах — розшарувань і розривів армуючих волокон понад норми, встановлені головною організацією.

Гідравлічне випробування посудин проводиться тільки при задовільних ре­зультатах зовнішнього і внутрішнього оглядів. При цьому величина пробного тиску може визначатись, виходячи із дозволеного тиску для посудини. Під про­бним тиском посудина повинна перебувати протягом 5 хв., якщо відсутні інші вказівки підприємства-виготовлювача. Гідравлічне випробування емальованих посудин, незалежно від робочого тиску, повинно проводитись пробним тиском, указаним заводом-виготовлювачем у паспорті посудини.

У випадках, коли проведення гідравлічного випробування неможливе (ве­лике напруження від ваги води у фундаменті, міжповерхових перекриттях або в самій посудині, утруднення з видаленням води, наявність у середині посудини футеровки, що перешкоджає заповненню посудини водою), дозволяється замі­няти його пневматичним випробуванням (повітрям або інертним газом) на та­кий самий пробний тиск. Цей вид випробування допускається тільки за умови позитивних результатів ретельного внутрішнього огляду і перевірки міцності посудини розрахунком.

Власник посудини несе відповідальність за своєчасну та якісну підготовку посудини до опосвідчення.

Посудини, в яких дія середовища може спричинити погіршення Хімічного складу і механічних властивостей металу, а також посудини, Ь яких температу­ра стінки при роботі перевищує 450 °С, мають бути піддані додатковому опос-відченню технічним персоналом підприємства.

Для посудин, що відпрацювали розрахунковий термін служби, встановле­ний проектом, документацією підприємства-виготовлювача,

іншою НД або яким було продовжено розрахунковий (допустимий) термін служби на підставі технічного висновку, об'єм, методи і періодичність техніч­ного опосвідчення мають бути визначені за результатами технічного діагносту­вання і виявлення залишкового ресурсу.

 








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 4100;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.