Зовнішня політика України часів Гетьманщини

Зовнішня політика гетьмана Богдана Хмельницького на етапі переходу від козацького автономізму до боротьби за державну незалежність. Військо Запорозьке – офіційна назва Української Козацької держави, визнаного суб’єкта міжнародного права. Союз України зі Швецією. Проблема вибору геополітичних орієнтацій України. Зборівський трактат (1649 р.). Дипломатичне зближення України з Москвою. Переяславська Рада та Березневі статті 1654 року. Пошук шляхів досягнення українською державою незалежності. Віленський договір 1656 року Польщі й Московії.

Переорієнтація козацької старшини на державний союз із Польщею. І.Виговський як гетьман і дипломат. Гадяцький трактат 1657 року. Українська дипломатія періоду «Руїни». Зовнішня політика гетьмана Івана Мазепи. Конституція Пилипа Орлика. Скасування російським самодержавством Гетьманщини і Запорізької Січі. Українські землі як об’єкт зовнішньої політики європейських країн у ХІХ – на початку ХХ ст.

Тема 5

Зовнішня політика України доби Національної революції

Рр.

Встановлення перших контактів із зарубіжними країнами після Лютневої революції 1917 року в Росії. Дипломатична діяльність Центральної Ради. Виникнення Української Народної Республіки, її геополітичні плани та реальність в їх реалізації. Відносини УНР з Радянською Росією. Участь УНР у мирних переговорах у Брест-Литовську. Брестський мирний договір 1918 року УНР з державами Четверного Союзу та його історичні наслідки. Зовнішня політика Гетьманату, ЗУНР, Директорії УНР. Виникнення Соборної України, її історична доля та історичне значення.

Тема 6

Зовнішня політика УРСР.

Зовнішня політика УСРР в 1917 – 1922 рр. Входження УСРР в СССР: міфи і реальність. УСРР в зовнішній політиці СРСР у 1923 – 1944 рр. Отримання УРСР формально-юридичних прав у галузі міжнародних відносин. Участь УРСР в установчий конференції ООН. Українська РСР в міжнародних відносинах періоду «холодної війни».

 

Тема 7








Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 964;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.