Сечовивідні шляхи

Сечовивідні шляхи починаються збірними трубками і нирковими мисками, за якими розміщені сечоводи, сечовий міхур і сечовипус-кальний канал (сечівник). Збірні трубки вистелені кубічним або низь-ким призматичним епітелієм. У їх просвіт надходить гіпотонічна сеча. Зовнішнє середовище збірних трубок має високий осмотичний тиск у результаті концентрації електролітів, які інтенсивно відділяються з дистальних прямих канальців. Внаслідок різниці осмотичного тиску вода виходить з збірних трубок у перитубулярний простір і надходить у кров. Таким чином, збірні трубки поряд з відведенням сечі із нирок, беруть участь у її утворЄнні.

Ниркові чашечки і миски покриті перехідним епітеліем, під ним знаходиться власна пластинка з пухкої сполучної тканини. У свиней і коней власна пластинка містить альвеолярно-трубчасті залози. М'язо-ва оболонка складається з внутрішнього поздовжнього і зовнішнього циркулярних шарів.

Сечоводи та сечовий міхур мають однакову будову стінок, які скла-даються з слизової, м'язової та зовнішньої оболонок. Слизова оболонка


Розділ 4 Спеціальна гістологія

покрита перехідним епітелієм. Він розміщений на власній пластинці із пухкої сполучної тканини з великою кількістю кровоносних судин і еластичних волокон. У коней власна пластинка сечоводу містить альве-олярно-трубчасті залози. М'язова оболонка сечопроводу в своїй основі побудована із внутрішнього і зовнішнього поздовжніх шарів та серед-нього кільцевого. У різних видів ссавців м'язова оболонка сечоводів роз-винена неоднаково, зовнішньою оболонкою є адвентиція (рис. 165).



 


Рис. 165. Поперечний розріз сечопроводу свині:

а-епітелій; б-власна пластинка слизової оболонки; в-три шари м'язової обо-лонки.

М'язова оболонка сечового міхура тришарова. Шари нечітко вира-жені, зовнішній і внутрішній — подовжні, а середній — кільцевий, у ді-лянці шийки він утворює сфінктер сечового міхура. Кожний із м'язових шарів складається із більш-менш розвинених пучків, розділених зна-чними прошарками пухкої сполучної тканини, збагаченої кровоносни-ми судинами. Така будова м'язової оболонки має фізіологічне обгрунту-вання — різне наповнення цього органу сечою дає змогу збільшувати чи зменшувати свій об'єм і утворювати складки слизової оболонки.

Зовнішня оболонка сечового міхура з боку черевної порожнини серозна, а остання його поверхня — адвентиція. Іннервація сечового


В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

міхура здійснюється за рахунок симпатичних, парасимпатичних та спинальних нейронів. Нервові волокна в стінці сечового міхура утво-рюють піденітеліальне, міжм'язове та адвентиційне сплетення; в скла-ді нервових сплетень знаходяться ганглії і окремі нейрони. Серед не-йроцитів поряд з типовими мотонейронами мають місце і рецепторні нейроцити (клітини Догеля другого типу).

Сечівники самок утворюються трьома оболонками: слизовою, м'я-зовою та адвентицією. Слизова оболонка покрита плоским багатоша-ровим епітелієм. Власна пластинка утворена пухкою сполучною тка-ниною, має венозне сплетення, здатне до набрякання. М'язова оболон-ка побудована із окремих пучків міоцитів, які формують кільцевий та поздовжній шари. Зовнішня оболонка сформована сполучною ткани-ною, що містить пучки посмугованих м'язів, які утворюють зовнішній сфінктер сечового міхура.

Іннервація сечівника добре розвинена. В зовнішній оболонці зна-ходиться основне нервове сплетення з численними гангліями; велике нервове сплетення знаходиться в підепітеліальній сполучній тканині з своєрідними вільними нервовими закінченнями. Сечівник самців вхо-дить до складу пеніса, тому описаний в органах розмноження.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1457;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.