Акваріум

 

Ще один варіант коопера­тивного навчання, що є формою діяльності учнів у малих гру­пах, ефективний для розвитку навичок спілкування в малій групі, вдосконалення вміння дискутувати та аргументувати свою думку. Може бути запро­понований тільки за умови, що учні вже мають добрі навички групової роботи.

Як організувати роботу

Учитель об'єднує учнів у групи по 4-6 осіб і пропонує їм с найомитися із завданням.

Одна з груп сідає в центр класу (або на початку середньо ряду в класі, де стоять парти). Це необхідно для того, щоб ві окремити діючу групу від слухачів певною відстанню.

Ця група отримує завдання для проведення групової диск сії, сформульоване приблизно так:

прочитайте завдання вголос;

обговоріть його в групі;

за 3-5 хвилин дійдіть спільного рішення або підсумуйг
дискусію.

Поки діюча група займає місце в центрі, вчитель знайомш решту класу з завданням і нагадує правила дискусії у мали групах. Групі пропонується вголос протягом 3-5 хвилин обг( ворити можливі варіанти розв'язання проблемної ситуаці: Учні, що знаходяться у зовнішньому колі, слухають, не втрз чаючись у хід обговорення.

По закінченні відведеного для дискусії часу група повертає ться на свої місця, а вчитель ставить до класу такі запитання:

Чи погоджуєтесь ви з думкою групи?

Чи була ця думка достатньо аргументованою, доведеною?

Який з аргументів ви вважаєте найбільш переконливим?
На таку бесіду відводиться не більше 2-3 хв. Після цьогс

місце в «Акваріумі» займає інша група й обговорює наступну ситуацію.

Наприкінці вчитель повинен обговорити з учнями хід гру пової роботи, прокоментувати ступінь володіння навичкамі: дискусії у малих групах і звернути увагу на необхідність та на­прями подальшого вдосконалення таких навичок. У межах «акваріуму» можна підбити підсумки уроку або за браком часу обмежитись обговоренням роботи кожної групи.

*: Правила роботи для учнів знайдіть у папці «Роздаткові матеріал й -

 

2.2. ТЕХНОЛОГІЇ КОЛЕКТИВНО-ГРУПОВОГО НАВЧАННЯ

 

До цієї групи ми помістили інтерактивні технології, що пеРеДбачають одночасну спільну (фронтальну) роботу всього І^ласу.

Обговорення проблеми в загальному колі

Це загальновідома технологія, яка застосовується, як прави­ло, в комбінації з іншими, її метою є прояснення певних поло­жень, привертання уваги учнів до складних або проблемних питань у навчальному матеріалі, мотивація пізнавальної діяль­ності, актуалізація опорних знань тощо. Вчитель має.заохочу­вати всіх до рівної участі та дискусії.

 

Як організувати роботу

Бажано розташувати стільці або парти по колу. Весь клас об­говорює ідеї чи події, що стосуються якоїсь певної теми. Обгово­рення будується навколо запланованої або імпровізованої теми, яку слід визначати зрозуміло для всіх присутніх до початку об­говорення. Учні висловлюються за бажанням. Обговорення триває доти, доки є бажаючі висловитись. Вчитель бере слово (якщо вважає за потрібне) наприкінці обговорення. Він може висловити свою думку.

МАГІЧНІ ДРІБНИЧКИ Ключем до ефективності обговорення великою групою є те, як учитель ставить запитання. Уникайте закритих запитань, тоб­то таких, на які м^жна відповісти коротко («так» або «ні»). Вживайте відкриті запитання, які починаються з «як», «чому», «який». Заохочуйте всіх учасників до висловлення своїх ідей.

Те, як учитель реагує на запитання та коментарі, є вирішаль­ним у створенні навчальної атмосфери. Демонструйте увагу до всіх, дякуючи кожному учневі за запитання та висловлювання. Це стимулюватиме присутніх продовжувати ділитися цінною ін­формацією, яку в іншому випадку вони відкинули б як нудну, нети пову, недоцільну та зайву.

Не дозволяйте будь-кому домінувати над групою під час диску сії. Обмежити це можна, сказавши: «А тепер послухаймо, що ска же хтось інший або інша, або «я хотіла (хотів) би, щоб усі мали можливість сказати своє слово».

Не слід забувати, що велика кількість загальнокласних обгово­рень втомлює.

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 754;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.