Карусель

Цей варіант кооперативного навчання найбільш ефективний для одночасного включення всіх учасників в активну роботу з різними партнерами зі спілкування для обговорення дискусій­них питань. Ця технологія застосовується:

для обговорення будь-якої
гострої проблеми з діамет­
рально протилежних пози­
цій;

для збирання інформації з
якої-небудь теми;

для інтенсивної перевірки
обсягу й глибини наявних
знань (наприклад, термі­
нів);

для розвитку вмінь аргумен­
тувати власну позицію.

 

Як організувати роботу

Розставте стільці для учнів у два кола.

Учні, що сидять у внутрішньому колі, розташовані спи­
ною до центру, а в зовнішньому — обличчям. Таким чином, ко­
жен сидить навпроти іншого.

Внутрішнє коло нерухоме, а зовнішнє - - рухливе: за
сигналом ведучого всі його учасники пересуваються на один сті­
лець вправо і опиняються перед новим партнером. Мета — про­
йти все коло, виконуючи поставлене завдання.

У першому варіанті організації такої діяльності учасники внутрішнього кола є прихильниками однієї точки зору, а зовнішнього — протилежної. Спочатку йде обмін точками зору У перших парах, подаються необхідні відомості (аргументи, оригінальний поворот проблеми тощо). Учні фіксують у себе в записничках усе, що подає протилежна сторона. За сигналом ВеДУчого відбувається зміна партнерів, дискусія продовжуєть-Ся> однак учні намагаються підібрати нові контраргументи. До кШця кола учні, як правило, уже відточують свою систему аргу-нтів, а також здобувають досвід спілкування з різними ПаРтнерами.

У другому варіанті використання «Каруселі» кожен учень, який сидить у зовнішньому колі, має листок із конкретним пи­танням (темою) і під час переміщення збирає максимум інфор­мації, аспектів, поглядів із зазначеної проблеми. Наприкінці відбувається заслуховування окремих відповідей, обговорення того, які питання виявилися особливо складними, продуктив­ними чи, навпаки, швидко вичерпалися і чому, як працювали партнери тощо. У цьому випадку застосування методу досяга­ється узагальненням наявних в учнів знань, активізацією їх і перетворенням у загальногрупове надбання.

У третьому варіанті застосування «Каруселі» учні зазда­легідь готують запитання або поняття й записують його на ма­леньких аркушах, а на звороті пишуть своє ім'я. Під час роботи партнери ставлять один одному запитання, і у разі правильної відповіді учень одержує від автора запитання цю картку. На­прикінці вправи підраховують кількість зароблених карток і визначається переможець.

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 833;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.