Гігієна праці при роботі з ВДТ і ПК.

У виробничих приміщеннях з ВДТ і ПК параметри мікромклімату повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.1.005-88 «Вздух рабочей зоны. Общие санитарно – гигиенические требования» і «Санитарным нормам микроклимата производственных помещений» № 4088 – 86 для категорій робіт Іа – Іб.

Таблиця 11.3

Оптимальні норми мікроклімату для приміщень з ВДТ і ПК

 

Період року Категорія робіт Температура повітря, °С Оптимальна вологість, % Швидкість руху повітря, не більше м/с
Холодний Легка –Іа 22-24   40-60 0,1
  Легка –Іб 21-23 0,1
Теплий Легка –Іа 23-25 0,1
  Легка –Іб 22-24 0,2

 

За характером трудової діяльності розрізняють три професійні групи згідно з діючим класифікатором професій (ДК-003-95 і Зміна №1 до ДК-003-95):

1) розробники програм (інженери – програмісти) виконують роботу, яка характеризується інтенсивною розумово-творчою працею з підвищенним напруженням зору, концентрацією уваги, вимушеною робочею позою, загальною гіподинамією, періодичним навантаженням на кисті верхніх кінцівок;

2) оператори ВДТ і ПК виконують роботу, пов’язану з обліком інформації одержаної з ВДТ, яка характеризується напруженням зору, невеликими фізичним зусиллями, нервовим напруженням середнього ступеня;

3) оператор комп’ютерного набору виконує одноматні за характером роботи з документацією та клавіатурою. Робота характеризується як фізична праця з підвищеним навантаженням на кисті верхніх кінцівок на фоні загальної гіподинамії за напруженням зору (фіксація зору переважно на документи), нервово-емоційним напруженням.

Правилами встановлюються такі внутрішньозмінні режими праці та відпочинку при 8 – годинній денній робочій зміні- регламентовані перерви:

- для розробників програм - 15 хвилин через кожну годину роботи за ВДТ і ПК;

- для операторів ВДТ і ПК - 15 хвидинчерез кожні дві години;

- для операторів комп’ютерного набору – 10 хвилин після кожної години роботи за ВДТ і ПК.

У всіх випадках, коли виробничі обставини не дозволяють застосовувати регламентовані перерви, тривалість безперервної роботи з ВДТ і ПК не повинна перевищувати 4 години.

При 12-годинній робочій зміні регламентовані перерви повинні встановлюватися в перші 8 годин роботи аналогічно перевам при 8-годинній робочій зміні, а протягом останніх 4-х годин роботи, незалежно від характеру трудової діяльності, через кожну годину тривалістю 15 хвилин.

Для зниження нервово-емоційного напруження, втомлення зору, поліпшення мозкового кровообігу доцільно деякі перерви використовувати для виконання комплексу фізичних вправ, які наведені у Державних санітарних правилах і нормах роботи з ВДТ (ДСанПІН 3.3.2.007-98).

Працюючі з ВДТ і ПК підлягають обов’язковим медичним оглядам (попереднім і протягом трудової діяльності) – відповідно до наказу МЗ України № 45 від 31.03.94 р.

Основними крітеріями придатності до роботи з ВДТ і ПК є: гострота зору, показники рефракції, акомодації, стану бінокулярного апарату.

Жінки з часу встановлення вагітності та в період годування дитини до виконання всіх робіт пов’язаних з використання ВДТ і ПК, не докускаються.

 

 








Дата добавления: 2017-01-29; просмотров: 625;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.