Нормативні та розрахункові навантаження

Навантаження,що діють на конструкції, визначаються діючими будівельними нормами і правилами. При розрахунку конструкцій з дерева і пластмас враховуються постійне навантаження від власної ваги конструкцій і інших елементів будівель g і короткочасні навантаження від ваги снігу s та тиску вітру w.

Постійне нормативне навантаження gн, що діє на конструкцію, складається з двох частин: перша частина — навантаження від всіх елементів конструкцій і матеріалів які підтримує дана конструкція; друга — навантаження від власної ваги основної несучої конструкції.

При попередньому розрахунку навантаження від власної ваги gнв.в. основної несучої конструкції можна визначити приблизно, задаючись реальними розмірами перерізів і об’ємами елементів конструкції. Для цього можна також скористатися емпіричною формулою

де gн нормативне постійне навантаження від ваги підтримуваних елементів;

sн — нормативне тимчасове снігове навантаження;

kв.в коефіцієнт власної ваги,

l — проліт конструкції.

До складу цієї формули включаються й інші значні постійні навантаження.

Постійне розрахункове навантаження g дорівнює добутку нормативного на коефіцієнт надійності по навантаженню γ. Для навантаження від власної ваги конструкцій γ= 1,1, а для навантажень від утеплення, покрівлі, пароізоляції й інших γ = 1,3.

Нормативне снігове навантаження sн визначається виходячи з нормативної ваги снігового покриву so, що дається в нормах навантажень (кН/м2) на горизонтальну проекцію покриття в залежності від снігового району країни. Цю величину множать на коефіцієнт μ, який враховує ухил і інші особливості форми покриття. Тоді нормативне навантаження sн = soμ. При двосхилих покриттях, що мають α ≤25° - μ = 1, при α ≥ 60° - μ = 0, а при проміжних кутах нахилу 60° > α > 25° - μ = (60°-α°)/35°.

Розрахункове снігове навантаження дорівнює добутку нормативного навантаження на коефіцієнт надійності по навантаженню γ. Для більшості легких дерев'яних і пластмасових конструкцій при відношенні нормативних постійного і снігового навантажень gп/sн < 0,8 коефіцієнт γ = 1,6. При великих відношеннях цих навантажень gп/sн > 1 - γ == 1,4.

Монтажне навантаження від ваги людини з вантажем приймаються рівні —нормативне Рн = 0,1 кН і розрахункове Р = Рн γ= 0,1 • 1,2 = 1,2 кН.

Нормативне вітрове навантаження w складається з тиску wн+ і відсосу wн- вітру. Вихідними даними при визначенні вітрового навантаження є значення тиску вітру, спрямованого перпендикулярно поверхням покриття і стін будинків wо (МПа), що залежать від вітрового району країни і приймається по нормах навантажень і впливів. Нормативні вітрові навантаження wн визначаються множенням тиску вітру wо на коефіцієнт k, що враховує висоту будівлі, і аеродинамічний коефіцієнтс,що враховує її форму, тобто wн = wо kс.

Розрахункове вітрове навантаження дорівнює нормативному, помноженому на коефіцієнт надійності γ= 1,4. Таким чином, w = wнγ.








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 2729;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.