Розрізнюють загальний (валовий), середній і граничний доходи фірми.

Загальний доход (total revenue – TR)– це загальна виручка фірми від продажу певної кількості товару по конкретній ціні.

TR = P х Q.

Середній доход (averagerevenue – AR)дорівнює загальному доходу, поділеному на кількість одиниць проданого товару (доход від одиниці продукції).

 

AR = TR

Q

Граничний доход (marginal revenue – MR) – приріст загального доходу фірми завдяки продажу додаткової одиниці її продукції.

MR= ΔTR

ΔQ ,

MR= dTR

а при використанні безмежно малих величин: dQ

В умовах досконалої конкуренції граничний дохід дорівнює середньому доходу і ринковій ціні певного товару: (MR = AR = P ).

 

3 питання.Економісти враховують можливість альтернативного використання економічних ресурсів, тому під витратами фірми завжди розуміють альтернативні витрати (витрати втрачених можливостей, економічні витрати).

Для окремої фірми альтернативні або економічні витрати – це ті виплати поставникам ресурсів, які фірма повинна здійснити, щоб утримати ці ресурси у фірмі, відвернути їх від використання в альтернативних цілях.

Економічні витрати фірми складаються з зовнішніх і внутрішніх витрат (інша назва: явні чи грошові витрати та неявні витрати).

Зовнішні витрати – це плата за ресурси поставникам, що не є власники даної фірми.

Внутрішні витрати – це плата, яку було можливо отримати за власні ресурси фірми при найкращому з альтернативних засобів їх використання.

Так власник фірми, який поставляє своїй фірмі власну підприємницьку здібність, свій капітал, а, можливо, і свою землю, підрахує по ринковим цінам нормальний прибуток – плату за підприємницьку здібність, процент – плату за свій капітал, ренту – плату за землю, і включить їх в економічні витрати фірми. Фірма повинна працювати так, щоб компенсувати (оплатити) не тільки зовнішні, але й внутрішні витрати, інакше власні економічні ресурси фірми буде вигідніше продати іншим підприємцям.

Важливо розрізнювати нормальний прибуток, економічний прибуток і бухгалтерський прибуток фірми.

Нормальний прибуток – це той мінімальний прибуток, що утримує підприємця в певному бізнесі, він входить до складу внутрішніх, та, відповідно, й економічних витрат фірми.

Економічний прибуток фірми – це надлишок загального доходу фірми над її загальними витратами, тобто економічними витратами як сумою зовнішніх і внутрішніх витрат (включаючи нормальний прибуток – плату за підприємницьку здібність).

Бухгалтери під витратами фірми розуміють тільки зовнішні витрати фірми.

Бухгалтерський прибуток – це надлишок загального доходу фірми над її зовнішніми витратами.

 

Відповідно поняттям загальний доход, середній доход і граничний доход розрізнюють загальні витрати, середні витрати і граничні витрати.

Загальні витрати фірми (total costs)- це сума зовнішніх і внутрішніх витрат фірми (ТС).








Дата добавления: 2016-11-02; просмотров: 900;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.