Історичний контекст виникнення економічної науки

Для більш глибокого розуміння причин виникнення сучасних екологічних проблем (конфлікту між економікою та екологією) спочатку розглянемо історичний контекст, в якому виникла та розвивалась економічна наука як дисципліна.

1. Ще якихось 300-400 років тому філософи будували свої системи, що охоплювали природу космосу, суспільний устрій та моральний обов’язок людини. Наука виникла як поєднання такого системного мислення з емпіричним аналізом природного світу. Протягом століть дослідники продовжували працювати в рамках інтегрального підходу, що охоплював широку сферу знань (метафізику). Ісаак Ньютон писав на теми релігії, моралі та фізики. Джон Локк зробив внесок у відродження давньогрецької ідеї атомів та розвиток медичних знань, але найбільше відомий роботами з моральної філософії та суспільного устрою. Тож економічна наука,що спочатку називалася “політична економія”, виникла у 18 ст. з “моральної філософії“ і розвивалася в рамках інтегральної (тобто, міждисциплінарної) традиції.

2. В рамках релігійного мислення матеріальний добробут розглядався як одна з винагород за моральну поведінку. Однак після епохи Ренесансу дедалі більше поширювалася думка, що матеріальний добробут є не винагорода, а головна передумова моральної поведінки. Вважалося, що бідність та дефіцит породжують жадібність та війни, і в цілому перешкоджають людям вести моральне життя. Тож новий погляд полягав у тому, що моральний прогрес вимагає матеріального прогресу. Це означало радикальну зміну поглядів щодо моральності матеріалізму.

Таким чином, економічна наука виникла в епоху, коли індивідуальне прагнення матеріальних благ стало виправданим в суспільній свідомості, виходячи з припущення, що після забезпечення базових матеріальних потреб в їжі, житлі та одязі у людей будуть більш сприятливі умови для морального та суспільного удосконалення. Слід зазначити, що на сьогодні, матеріальний прогрес для більшості людей перетворився на самоціль, а його обґрунтування з позицій суспільної та індивідуальної моралі в основному міцно забуте.

3. У 18 ст. почався розквіт природничої науки і її практичного впровадження у вигляді технологій. З'явилася впевненість, що за допомогою науки і техніки людина зможе панувати над природою і задовольняти усі матеріальні потреби.Наукові і технологічні оптимісти припускали, що фундаментальних законів природи існує не так вже й багато, і що їх пізнання радикально зменшить залежність людей від природи. Зазначу, що ідея про те, що науковий прогрес неминуче веде до контролю над природою та матеріального достатку, поширена і сьогодні.

Отже, економічна наука розвинулася в контексті зазначених моральних, матеріальних та наукових поглядів, а також під впливом великих суспільних зрушень, таких як Американська і Французька революції, що сприяли бурхливому розвитку ринкових механізмів в практичній економіці.

Розглянемо ключові школи та фігури, роботи яких і досі залишаються центральними для вирішення екологічної проблеми.








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 385;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.