Методи, структура і категорії теорії прийняття рішень

 

На підставі аналізу специфіки предмета і завдань теорії прийняття рішень, різноманіття аспектів управлінських рішень і методів дослідження проблем їх прийняття запропонована наступна структура теорії прийняття рішень:

· основи теорії та методології;

· система діяльності осіб, які беруть управлінське рішення (людина як суб'єкт і об'єкт управлінського рішення);

· процес, технологія прийняття рішення;

· методи розробки, прийняття, обґрунтування і реалізації управлінського рішення;

· основи ефективності прийнятих управлінських рішень.

Категорії теорії прийняття рішень – її основна частина. Вони відображають найбільш істотні властивості процесів прийняття рішень і є невід'ємною складовою наукової мови теорії прийняття рішень, що висловила сутність, закономірності діяльності щодо прийняття рішення і механізми їх прояву в практиці діяльності відповідних осіб. Кожна категорія характеризує, як правило, одну сторону чи властивість предмета дослідження.

Сукупність категорій становить певну систему понять, в якій одні категорії, відображаючи найбільш узагальнені поняття та зв'язку, є вузловими, опорними, інші – частиною більш загальної категорії.

Управлінське рішення є ланкою в ланцюзі: мета управління; функції управління; методи діяльності персоналу управління; технології управління та прийняття управлінського рішення; управлінське рішення. Кожна нова категорія повинна в узагальненій формі вносити в теорію прийняття рішень нові знання про предмет дослідження, накопичений досвід в області прийняття рішення і результати останніх досягнень науки.

 

 

 


Рис. 2 Категорії теорії прийняття рішень

Під принципами управління розуміють вимоги об'єктивних законів управління і правила їх обліку в управлінській діяльності.

Під методами – доцільну організацію сукупності прийомів і способів діяльності персоналу управління, що дозволяє вирішувати управлінські завдання і досягати мети управління.

Мета – одне з базових понять у системному підході до виявлення взаємозв'язків категорій теорії прийняття рішень. Під метою розуміють очікуваний результат діяльності персоналу управління та осіб, які приймають рішення. Мета, передбачаючи результат роботи, передбачає вибір засобів її досягнення.

Функції управління як відокремлені види управлінської діяльності визначають функціональну структуру (в тому числі і прийняття рішення), методи вирішення функціональних завдань, спрямовані на досягнення мети управління організацією. Функції відповідають на питання, що відбувається чи має відбуватися в системі управління та прийнятті рішень, а методи – як практично реалізуються функції.

Кожна нова категорія повинна у загальному вигляді вносити в технологію прийняття рішень нові знання про предмет дослідження, накопичений досвід в галузі прийняття управлінських рішень і враховувати результати останніх досягнень науки.

 

 

Рис. 1. Взаємозв'язок основних категорій теорій управління і теорії прийняття рішення

 








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 1815;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.