Методологічні принципи організації економічного аналізу

Для того щоб одержати змістовні глибокі висновки ана­лізу, слід ретельно продумувати організацію робіт до його початку. Під організацією взагалі розуміють створення зла­годженої постійної системи для виконання якихось робіт або досягнення певної кінцевої мети. Організація аналітич­ної роботи включає розробку загальних засад і порядку про­ведення аналізу, планування роботи окремих її елементів і етапів; матеріальне, методичне і наукове забезпечення; за­гальне керівництво, прийом виконаних аналітичних робіт, їхнє оформлення та контроль за впровадженням у виробницт­во розроблених заходів із метою поліпшення діяльності підприємства.

Аналітична робота підприємства розпочинається з плану­вання. Розрізняють загальний план аналітичної роботи на підприємстві та план (програму) конкретних аналітичних робіт. Загальний план роботи складається на рік з розбив­кою по кварталах. У плані зазначаються розділи господар­ської діяльності та об'єкти, що мають вивчатися, періодичність і терміни проведення робіт, відповідальні технічні виконавці, технічні засоби та джерела інформації, потрібні для здійснення аналізу.

У планах окремих робіт, які складаються відповідно до загального плану аналітичної роботи, передбачаються об'єкти та етапи аналізу, терміни виконання й завдання робіт тощо.

Організаційні питання можуть вирішуватися по-різному залежно від того, стосується це проведення аналітичних робіт працівниками підприємства та для власних потреб його колек­тиву чи це пов'язано з вивченням діяльності підприємства сторонніми контролюючими установами. Це може обумов­лювати зміни не тільки об'єктів, термінів і виконавців, а й змісту програми та інформації, що використовується.

Загальне керівництво аналітичною роботою на підпри­ємстві здійснює заступник директора з економічної роботи (головний економіст). Безпосередньо цю роботу може очолю­вати керівник планового відділу або головний бухгалтер чи його заступник. Виконавцями аналізу на підприємстві є еко­номісти, плановики, бухгалтери, а також інші працівники інших професій, які мають відповідний досвід і схильність до аналітичних досліджень. Якщо аналіз виконують сторонні організації, то аналітиками можуть бути аудитори, працівни­ки банків та наукові адміністрації, відомчі ревізори та інші працівники контролюючих організацій.

Аналіз проводять економічні підрозділи підприємства, але до виконання аналітичних робіт залучаються також праців­ники технічних, технологічних та інших служб.

Програмою аналізу може виступати розгорнутий та дета­лізований перелік питань, які передбачено вивчати, а також комплект таблиць, обов'язковий до опрацювання під час ана­лізу. Однак, треба мати на увазі, що старанне складання про­грами аналізу забезпечує необхідну зібраність і повноту про­ведення аналітичного дослідження. При цьому виключаються пропуск окремих питань та гаяння часу на вивчення друго­рядних або зайвих проблем.

Визначаючи зміст аналітичної роботи і терміни її прове­дення, треба враховувати наявність готового матеріалу для аналізу, трудомісткість збору й опрацювання іншої інфор­мації і, нарешті, часу, який потрібний для виконання окремих етапів робіт.

 








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 637;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.