Класифікація розчинів. Осмос. Осмотичний тиск.

Розчини – гомогенна система, яка складається з двох чи декількох речовин, причому речовина, що знаходиться в більшій кількості – розчинник.

Біохімічні системи – це відкриті термодинамічні системи.

Дифузія – процес переносу речовини, в результаті якого встановлюється рівномірний розподіл концентрацій внаслідок хаотичного теплового руху молекул, атомів та іонів.

 

2. Осмос – однобічна дифузія молекул розчинника через напівпроникаючу мембрану в розчин із розчину з низькою концентрацією в розчин з високою концентрацію.

Осмотичний тиск – гідростатичний тиск, який треба прикласти до розчину, щоб затримати осмос.

Закон ВАНТ ГОФФА: осмотичний тиск розбавлених розчинів неелектролітів прямо пропорційний молярній концентрацій розчиненої речовини і абсолютній температурі.

, де С – молярна концентрація

R – стала; 8, 31

Т – температура; 273

 

Для розчинів з більш високою концентрацією закон Вант Гоффа застосовується, якщо молярну концентрацію замінити на момельну.

, де m – маса розчиненої речовини

М – молярна маса

Осмотичний тиск постійний в організмі і для організму характерний ізоосмос.

Види розчинів:

Обмінні процеси в організмі, в клітинах, тканинах відбуваються у фізрозчині.

Фізрозчин – це коли Росм клітини дорівнює Росм оточуючого середовища. В нормі це 0, 89 % NaCl. В хімії це ізотонічний розчин. Це такий тиск, який не справляє тиску на клітину.

Росм розчину < Росм клітини, це те, що меньш 0,89% - гіпотонічні розчини. Вода із оточуючого середовища всасується в клітину, клітина розбухає, збільшується в розмірах. Таке явище називають гемоліз, явище ендоосмос.

 

 

Коли Росм розчину > Росм клітини – гіпертонічний розчин. Клітина зморщується, зменшується – плазмоліз чи екзосмос.

Осмотичний тиск лімфи, крові, ліквору складає: 0,66 – 0,8 мПа. Для крові людини тиск складає 686,8 – 737,3 кПа

Онкотичний тиск – це доля осмотичного тиску в біологічних рідинах, що створюється наявність в них високомолекулярних сполук – білки, полісахариди, нукл. кислоти. Цей тиск приймає участь в розподіленні води через капіляри. Швидкість фільтрації через капіляри визначається різницею між онкотичним тиском білка плазми крові і гідростатичного тику крові, що створюється роботою міокарда. Онкотичний тиск змінюється при захворюваннях печінки, нирок, серцево-судинної системи. Це пов’язано з пониженням білок-синтезуючої функції печінки і при білковому голоданні. При пониженому осмотичному тиску виникає блювота, судороги і можливо смерть. При підвищеному осмотичному тиску – перерозподіл води в організмі і виникненні відтікань в підшкірній клітчатці.

 

3.Закони Рауля:

1 закон: тиск насичений пара розчину над розчином дорівнює його тиску званого чистим розчинником, помножену на молярну долю розчинника в розчині.

, де Р - тиск насичений пара розчину над розчином

Р0 - тиск насичений пара розчину над чистим розчином

П0 – число молей розчинника

П – число молей розчину

Відносне зниження тиску насиченого пара розчину над розчином дорівнює молярній долі розчиненої речовини в розчині.

 

2 закон: пониження температури замороження чи підвищення температури кипіння розчинів прямо пропорційно молярній концентрації розчинів.

, де К - кріоскопічна константа; К Н2О=1,86

, де Е – ебуліоскопічна константа; Е Н2О=0,52

Для розчинів електролітів закон Вант Гоффа не дотримується т.я. дослідне значення Росм більше вирахуваного і тоді ми застосовуємо ізотонічний коефіцієнт (і). Він показу, у скільки разів досліджуване Росм більше теоретично вирахуваного.

 

 


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Рівні вивчення обміну речовин | Тема: Возбудимые ткани. Кодирование информации в организме.




Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 1970;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.