Нормативно-правові акти з охорони праці (НПАОП): визначення, структура, основні вимоги та ознаки. Реєстр НПАОП

Нормативно–правові акти регламентують конкретні вимоги ОП до виробничого середовища, обладнання, устаткування, порядок ведення робіт, засобів захисту працюючих та інше.

Нормативно-правовий акт – це офіційний документ компетентного органу державної влади, яким встановлюються загальнообов’язкові правила (норми). Законом України «Про охорону праці» визначено, що нормативно-правові акти з охорони праці (НПАОП) – це правила, норми, регламенти, положення, стандарти, інструкції обов’язкові до виконання .

Опрацювання та прийняття нових, перегляд і скасування чинних НПАОП здійснює Держпромгірнагляд за участю професійних спілок і Фонду соціального страхування від НВ. Перегляд здійснюється в міру впровадження досягнень науки і техніки, але не рідше одного разу на 10 років.

Реєстр НПАОП - це банк даних, який існує з метою забезпечення єдиного обліку та формування відповідного інформаційного фонду цих актів. Відомості про зміни у НПАОП публікуються в журналі «Охорона праці».

Серед нормативно-правових актів з охорони праці важливе місце посідають державні стандарти України (ДСТУ). Крім НПАОП, Державних та міжнародних стандартів застосовуються також нормативно-правові акти, що вводяться іншими державними органами. Такими документами є Державні санітарні норми (ДСН), Державні будівельні норми (ДБН), Нормативні акти з пожежної безпеки (НАПБ).

Власники підприємств, установ на основі нормативно-правових актів розробляють і затверджують власні нормативні акти, що діють в межах даного підприємства, установи, організації. Проект нормативного акту підприємства про охорону праці узгоджується зі службою охорони праці цього підприємства та юрисконсультами, профспілками.

В Україні затверджено положення про створення державних нормативних актів з ОП – ДНАОП. Це норми , інструкції, вказівки та інші види державних нормативних актів з охорони праці, обов’язкові до виконання і дотримання підприємствами і установами, на які розповсюджується сфера дії цих актів.

ДНАОП можуть бути міжгалузевими і галузевими. Розробляються під керівництвом і за участі фахівців Держнаглядохоронпраці різними установами і організаціями. Методичне керівництво виконання цієї роботи здійснює національний науково-дослідний інститут ОП. Затверджені державні нормативні акти вносять до Державного Реєстру

Державні нормативні акти кодуються. Реєстр нормативних актів, що діють в Україні, виданий Держнаглядохоронпраці в 1997 році і постійно поповнюється.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 900;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.