Киснево-конверторне виробництво

При киснево-конверторному процесі сталь виплавляють в спеціальних агрегатах ємністю від 100 до 400т за допомогою продувки киснем. Шихта завантажується зверху у горловину конвертору. У склад шихти входять: розпалений чавун, вапно (CaO), металолом тощо. Подача чистого кисню дозволяє інтенсифікувати процес виплавки сталі і отримати готову сталь через 50-60 хвилин.

У киснево-конверторному виробництві утворюються наступні види стічних вод:

1 стічні води газоочисток;

2 стічні води від охолодження тепло навантаженого обладнання;

3 стічна вода від машин безперервного лиття заготовок (МБЛЗ).

Готова сталь у рідкому вигляді подається на МБЛЗ, де вона розливається у спеціальні форми, охолоджується і твердіє. Заготовки отримують певної форми: сляби – це заготовка для виробництва листової продукції та блюми - це заготовки, з яких виробляють рейки та балки.

Стічні води газоочистки кисневих конвертерів. При виплавці сталі в кисневому конвертері утворюється велика кількість газів, які містять металевий пил і частки вапна (негашена СаО). Очистка газів здійснюється мокрим засобом, тобто за допомогою води. При контакті газу з водою в апараті газоочистки завислі частки металу і вапна переходять у стічні води. Концентрація завислих речовин знаходиться в межах 4-10 г/л. При цьому вапно розчиняється у воді по формулі:

СаО + Н2О Са(ОН)2 (гашене вапно). (5.2)

Це обумовлює наявність у стічних водах гідратної складової лужності.

В газах, що відходять від конвертору міститься вуглекислий газ CO2. Після очищення стічних вод від завислих речовин вода повертається на цілі очищення газів. При цьому Са(ОН)2, що є у воді реагує з СО2, що є в газах:

Са(ОН)2 + СО2 → СаСО3↓ + Н2О. (5.3)

Очищення газів конвертерних цехів здійснюється в апаратах газоочисток, у якості яких найчастіше використовують труби Вентурі. Гази надходять зверху і проходять через труби Вентурі. Швидкість проходження газу до 100 м/с. У горловині відбувається інтенсивне перемішування води і газу. Вода розбивається на дрібні краплі, що захоплює пил, що утримується в газах. Потім очищені гази видаляються з апаратів газоочисток, а стічні води попадають у бункер і видаляються на очищення. При наявності у стічних водах, а потім і в очищеній воді гідратної лужності в апаратах газоочисток відбувається інтенсивне утворення СаСО3, що осаджується на стінках труб Вентурі. Особливо небезпечне відкладення солей СаСО3 у горловині труб Вентурі. Бували випадки в практиці, що труби Вентурі практично цілком забивалися СаСО3, що приводило до виходу з ладу системи газоочисток і до зупинки конвертерного виробництва.








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 664;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.