Глава 9. Відповідальність у цивільному праві

органу місцевого самоврядування, необхідно щоб заподіювач шко­ди відповідав специфічним ознакам посадової або службової особи, ст. 1174 ЦК України). Слід зазначити, що останні, як правило, є лише конкретизацією загальних умов щодо обставин даної конк­ретної справи.

Протиправна поведінка — це поведінка відповідальної особи, що не відповідає вимогам закону, договору, яка тягне за собою по­рушення (зменшення, обмеження) майнових прав (благ) і законних інтересів іншої особи, дістала вираження у невиконанні чи ненале­жному виконанні договірного зобов'язання або в заподіянні поза­договірної шкоди життю, здоров'ю чи майну іншої особи тощо. Про­типравність у цивільному праві обов'язково порушує і об'єктивне, і суб'єктивне цивільне право1. Поведінка визнається протиправною незалежно від того, знав чи не знав правопорушник про неправомір­ність своєї поведінки.

Протиправна поведінка завжди проявляється у конкретних фор­мах, які безпосередньо пов'язані з характером юридичних обов'язків.

Юристів давно цікавило питання, наскільки особа зобов'язана діяти в інтересах інших з тим, щоб бездіяльність не стала підставою відповідальності перед ними. На думку Й. О. Покровського, бездія­льність буде правопорушенням тільки тоді, коли існуватиме для особи відомий, встановлений позитивним законом обов'язок діяти2. Сучасні юристи вважають, що протиправна бездіяльність не зводи­ться до простої пасивності суб'єктів, а полягає в утриманні від пев­них дій.

Шкода. Під шкодою розуміють зменшення або втрату (загибель) певного особистого чи майнового блага. Зменшення або втрата май­на потерпілого тягне за собою виникнення майнової шкоди, а також особистого блага — немайнової шкоди, яку також називають мо­ральною шкодою.

Оскільки відшкодування шкоди можна застосовувати у всіх ви­падках порушення цивільних прав, за деякими винятками, передба­ченими законом або договором, ця форма цивільно-правової відпо­відальності належить до загальних умов цивільно-правової від­повідальності.

Одним із способів відшкодування майнової шкоди є відшкоду­вання збитків. Як правова категорія, збитки — це викликані не­правомірною поведінкою негативні наслідки у майновій сфері по-

Тархов В. А. Гражданское право: Общая часть: Курс лекций. — Чебоксари, 1997.

— С. 293.

Покровский И.А. Основньїе проблеми гражданского права. — М.: Статут, 1998. —

С. 281.

7 3-285


Розділ II. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВОВІДНОШЕННЯ









Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 460;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.