Комутація каналів і комутація пакетів

Відомі три способи комутації: комутація каналів, комутація повідомлень, комутація пакетів.

На телефонних мережах найбільш поширеним способом комутації є комутація каналів (ліній). Він характеризується тим, що по переданому адресою представляється тракт між передавачем і приймачем на весь час передачі інформації в реальному масштабі часу. Недоліком цього способу є те, що тракт в більшості випадків використовується не повністю, тому що інформація (мовне повідомлення) переривається тривалими паузами. Це призводить до неповного використання каналів, що, в свою чергу, вимагає збільшення їх числа на мережі для підтримки необхідної якості обслуговування викликів. У таких системах комутації якість обслуговування викликів оцінюється ймовірністю відмов у встановленні з'єднання через зайнятість каналів (ліній) і приладів комутації (системи з втратами) або часом очікування обслуговування виклику (в системах з очікуванням). Перераховані показники нормуються.

Спосіб комутації повідомлень характеризується тим, що тракт між приймачем і передавачем заздалегідь не встановлюється, а канал в потрібному напрямку надається за адресою, приписуваному на початку повідомлення, тільки для передачі повідомлення, а в паузах цей канал використовується для передачі інших повідомлень. Прийшло на комутаційну станцію (вузол) повідомлення (або його частина – сегмент) надходить в запам'ятовуючий пристрій. Після прийому та аналізу адреси повідомлення встановлюється в чергу для передачі його в потрібному напрямку. Системи комутації повідомлень є системами з очікуванням. Якість обслуговування викликів оцінюється за середнім часом затримки. Спосіб комутації повідомлень використовується, коли не потрібна робота в реальному масштабі часу. У порівнянні з комутацією каналів комутація повідомлень має наступні переваги: ​​підвищується використання каналів; можливе використання різних типів каналів на різних ділянках; реєструються і зберігаються проходять через вузол повідомлення.

При комутації пакетів повідомлення розбивається на частини однакового обсягу, звані пакетами. Кожному пакету присвоюється номер пакета та адресу одержувача. Передача пакетів одного повідомлення відбувається аналогічно передачі в системі з комутацією повідомлень і може здійснюватися по одному або різних шляхах. У крайовому пункті пакети збираються і видаються адресату. Ведуться роботи по використанню способу комутації пакетів для передачі інформації, що вимагає доставки в реальному масштабі часу (технології ATM, Frame Relay і пр.).

Кожен із способів комутації має свої переваги і недоліки і може бути ефективно використаний в певних умовах і для певних видів інформації.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 2310;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.