Абонентний і абонементний

«Абонементська плата» чи абонентна? Абонемент — документ на корис­тування чим-небудь, абонент — сам користувач. Тож правильно: абонементна система обслуговування, абонентний рахунок

 

Адреса та адрес.

Іноді трапляються помилки при використанні цих слів. Можна почути: «Приємно, що Ви висловили такі теплі слова в мій адрес». Але адрес — це письмове привітання. Можна сказати: вітальний адрес, адрес ювілярові. А адреса — це координати, місце проживання, розташування особи, організації і под. Наприклад: проживати за адресою, надіслати на адресу. Іноді це слово вживається в переносному значенні, тобто сказане стосується певної особи. Тому правильно сказати: «Приємно, що Ви висловили такі теплі слова на мою адресу».

Безплатний, безцінний, безкоштовний.

(«Безкоштовний проїзд у транспорті», «безкоштовні освіта й медичне обслуговування» — безплатний, безоплатний). Безплатний — який не потребує оплати (безплатна путівка). Безцінний — якому немає ціни, який має велике значення для кого (чого)-небудь (безцінний, неоціненний дар). Безкоштовний — синонім до безплатний; набуло великого поширення в розмовній мові, та все ж це яскравий приклад калькованого перекладу з рос. Розповідають, що М. Рильський вважав його мовним покручем, який мав би рос. відповідник «бездрагоценный», а однак загальна установка на «наближення до рос.» зрештою примирила і його. Легкість, з якою увійшов цей неприродний словесний гібрид в укр., пояснюється наявністю в ній слова коштовний, але ж коштовний — це дорогоцінний, а не платний. То треба все ж відстоювати безплатний, безоплатний. Є ще укр. слово кошт, але від нього «законно» походить інший прикм. — безкоштний (безкоштний студент)

Білет і квиток.

У сучасній українській літературній мові співіснують обидва цих слова, але між собою вони різняться як значенням, так і сполучуваністю з іншими словами. Нерідко доводиться чути в транспорті: «Передайте білет на компостер»; а іноді трапляються вислови: «профспілковий білет»; «казначейський квиток». Хоча слово «білет» має значення:

• картка з питаннями для тих, хто складає іспити. Наприклад: екзаменаційний білет;

• цінні папери. Наприклад: лотерейний білет; кредитний білет.

Слово «квиток» означає:

• документ приналежності до певної організації. Наприклад:

профспілковий квиток.

• картка, придбана для проїзду в транспорті, входу до театру, музею тощо. Наприклад: проїзний квиток, вхідний квиток. Тому правильно сказати: «Передайте квиток на компостер»; «профспілковий квиток»; «казначейський білет».








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 823;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.