Добові графіки вузлових та районних підстанцій

Режим роботи електростанцій задається графіками електричних навантажень обслуговуваного району. Потужність електричних станцій повинна забезпечувати виконання графіків навантаження з врахуванням втрат енергії, пов’язаних з її передаванням з місця вироблення до місця перетворювання, а також витрати на власні потреби станції.

Зміна навантаження протягом зимової та літньої доби задається у вигляді таблиці або у вигляді графіка підприємств конкретного виду промисловості.

Типовий графік навантаження будується за результатами досліджень аналогічних діючих споживачів і приводиться в довідковій літературі.

Для зручності аналізу результатів графік виконується ступінчастим. Найбільше навантаження за добу приймається за 100%, а інші щаблі графіка показують відносне значення навантаження для даного часу доби (рис. 7.1).

 

Рис. 7.1 - Добові графіки вузлових і районних підстанцій

 

За відомого можна перевести типовий графік в графік навантаження даного споживача.

,

де: n - ордината відповідної ступені типового графіка.

Зазвичай для кожного споживача дається кілька добових графіків, які характеризують його роботу в різні дні тижня і в різний час року.

Це типові графіки зимових та літніх діб робочих днів, графік вихідного дня.
Основним зазвичай є добовий графік зимового робочого дня. Його максимальне навантаження м приймається за 100%, а координати всіх інших графіків задаються у відсотках саме цього значення.

Крім графіків активного навантаження використовують графіки реактивного навантаження. Типові графіки реактивного споживання також мають ординати ступенів, абсолютного максимуму.

Крім графіків активного навантаження використовують графіки реактивного навантаження. Типові графіки реактивного споживання також мають ординати ступенів, абсолютного максимуму.

,

де: - визначається по значенню яке має бути задане як вихідний параметр для даного споживача. Добовий графік повної потужності можна отримати, використовуючи відомі графіки активного і реактивного навантажень.

Значення потужності (повної) по ступеням:

.

 

Добові графіки вузлових та районних підстанцій навантаження визначаються з урахуванням втрат активної та реактивної потужності в лініях і трансформаторах при розподілі електроенергії. Втрати потужності від протікання струму в лініях і обмотках трансформаторів є змінними величинами, залежними від навантаження. Постійна частина втрат потужності визначається втратами холостого ходу трансформаторів.

Таким чином, втрати, які враховуються при побудові графіка навантаження, ділять на постійні та змінні.

Графіки електричних навантажень виражені у відсотках від максимальної потужності району та системи . Побудова графіків в іменованих одиницях здійснюється за формулами:

де , – максимальне навантаження відповідно місцевого району та системи;

, - навантаження відповідно місцевого району та системи, %.

Передача електроенергії пов’язана з втратами, які поділяються на постійні , що не залежать від струму навантаження, та змінні , що пропорційні квадрату струму навантаження. При розрахунку графіків навантажень відносну величину втрат можна прийняти:

а) в мережах місцевого району

; ;

б) в мережах системи ; .

Постійні втрати для району та системи підраховуються за формулами:

і залишаються незмінними протягом доби.

Змінні втрати в будь-який час доби

Потужність, яка видається до шин РУ різних напруг:

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1247;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.