Живлення одним насосом двох і декількох гідродвигунів

Багато гідросистем мають кілька гідродвигунів, що живляться від одного насоса. При такій схемі можливі два варіанти підключення гідродвигунів.

Гідросистема з паралельним увімкненням гідропривода показана на рисунку 10.9. Гідросистема має одну загальну насосну станцію 1 і три гідроциліндри 2, 3 та 4. Кожний із гідроциліндрів має власний незалежний пристрій керування – гідророзподільники 6, 7 і 8. У точці 5 гідролінія має розгалуження, у якому загальна подача насосної станції 1 ділиться на три частини Q1, Q2 та Q3 . Кожний із гідроциліндрів може включатися в роботу в будь-який момент часу, незалежно від інших споживачів, і робити як холостий, так і робочий хід.

Рисунок 10.9 – Гідросистема з паралельним увімкненням гідропривода

 

Гідросистема з послідовним увімкненням гідропривода зображена на рисунку 10.10. Гідросистема має два гідроциліндри 1 і 2, що живляться від загальної насосної станції 3. На відміну від гідросистеми з паралельним увімкненням, гідроциліндр 2 може здійснювати робочий хід тільки при непрацюючому першому гідроциліндрі, оскільки при вмиканні гідроциліндра 1 напірна лінія циліндра 2 стає зливальною, у якій тиск падає. При цьому циліндр 2 може здійснювати тільки холостий хід.

Гідросистеми з паралельним увімкненням гідропривода одержали найбільше поширення. Однак показана на рисунку 10.9 гідросхема має один істотний недолік.

Рисунок 10.10 – Гідросистема з послідовним увімкненням гідропривода

 

Справа в тому, що при ввімкненні всіх трьох гідроциліндрів швидкість переміщення їхніх вихідних ланок буде мінімальною. Якщо відключити один із них, наприклад перший (поз.2), то швидкість у другого та третього зросте, тому що загальна подача ділитиметься тільки на Q2 і Q3. Щоб цього уникнути, у гідросистему необхідно включати редукційні клапани.

Рисунок 10.11 – Гідросистема із двома гідроциліндрами, що живляться від одного насоса через редукційні клапани

 

На рисунку 10.11 наведена схема гідросистеми з одним насосом 3 і двома силовими циліндрами 1 та 6, один із яких (циліндр 6) розрахований на роботу при зовнішньому навантаженні (тиску), значно меншому за навантаження другого циліндра 1.

Для зниження тиску в системі живлення циліндра 6 до необхідної величини застосовується редукційний клапан 4, установлений на вході в розподільник 5. Для циліндра 1 також передбачений редукційний клапан 7, відрегульований на робочий тиск у цьому циліндрі. Редукційний клапан 7 також установлюється на вході в розподільник 8, який керує циліндром 1. Насос 3 обладнаний переливним клапаном 2, що зливає надлишок робочої рідини в бак.

 

Контрольні запитання

1. Особливості експлуатації гідросистеми з регульованим насосом. Накресліть приклад такої схеми.

2. Особливості конструктивного виконання гідросистеми із дросельним керуванням.

3. Які отримуються переваги при застосуванні в гідросистемі циліндра однобічної дії трилінійного трипозиційного розподільника?

4. Особливості конструкції гідросистеми із двоступінчастим (пілотним) розподілом.

5. Особливості експлуатації гідросистеми, що забезпечує поворотно-коливальні рухи. Накресліть приклад такої схеми.

6. Будова гідросистеми з регульованим реверсивним насосом.

7. Особливості конструкції системи із двома спареними насосами.

8. Переваги й недоліки гідросистем із паралельним та послідовним увімкненням гідропривода.

 

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 952;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.