ПРИЗНАЧЕННЯ І ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ РАДІОЛОКАЦІЙНОЇ СТАНЦІЇ РОЗВІДКИ РПРУ-1

1.1. Призначення і задачі, що вирішуються.

Виріб 9С80-1 – рухомий пункт розвідки повітряних цілей і управління – служить для управління бойовими діями підрозділів ППО омбр (отбр) і для видачі інформації оповіщення стрільцям-зенітникам, озброєними комплексами типу "Стріла-2", "Стріла-3", «Ігла-1».

Бойова робота РПРУ-1 можлива на стоянці, з коротких зупинок і в русі.

Радіолокаційна станція розвідки цілей, що низько летять, входить до складу апаратури РПРУ-1М – виробу 9С80-1, призначена для рішення наступних задач:

-ведення повітряної розвідки, (виявлення і опізнавання) повітряних цілей і видачі даних оповіщення підрозділам ППО омбр (отбр);

-проведення оцінки повітряної обстановки, видача цілевказівки при постановці вогневих задач засобам ППО омбр (отбр);

-забезпечення безпеки польотів своєї авіації.

Рішення цих задач (3-х із 7, що розв'язуються РПРУ-1) здійснюється радіолокаційною апаратурою за допомогою вузлів системи синхронізації і ІКО апаратури АЗПД-У

Індикатор кругового огляду є загальним для РЛС і АЗПД-У. На ІКО надходить інформація як від бортової РЛС РПРУ-1, так і від зовнішніх джерел по телекодовомуканалі (через радіостанцію Р-123МТ) або по провідномузв'язку.

Зняття інформації з ІКО здійснюється напівавтоматично, інформація передається споживачам по телекодовому каналу по радіо (через радіостанції

Р-111 або Р-123МТ) йди по провідному зв'язку.

Бортова радіолокаційна станція РПРУ-1М працює в сантиметровому діапазоні хвиль дозволяє визначити азимут цілей і похилу дальність до цілей (Дц) і розпізнати ціль за допомогою наземного радіолокаційного запитувача – виробу 1РЛ251.

Робота РЛС РПРУ-1М можлива як на відкритій позиції (у русі), так і з окопу (глибина окопу 2000, ширина 3100 і довжина 8100 + 5000 мм на виїзний шлях).

1.2. Основні тактико-технічні характеристики

Бортова радіолокаційна станція РПРУ-1М має наступні основні режими роботи: без СРухЦ і СРухЦ.

У режимі без СРухЦ на ІКО апаратури АЗПД-У надходять сигнали від рухливих цілей і місцевих предметів з амплітудного детектора.

У режимі СРухЦ сигнали з виходу фазового детектора надходять на блок доплерівських фільтрів, що формує відеоімпульси рухомих цілей і придушує сигнали нерухомих цілей. Сформовані відеоімпульси рухомих цілей надходять на ІКО АЗПД-У.

Дальність до цілі визначається на ІКО АЗПД-У по масштабних мітках, сформованих блоком синхронізації, а азимут – по азимутальним міткам на екрані ІКО і по круговій шкалі ІКО.

Основний бойовий режим роботи – це режим СРухЦ.

Апаратура станції працездатна при наступних умовах:

- вплив температура навколишнього середовища від -50°С до +40°С;

- вплив підвищеної вологості навколишнього середовища 98% при температурі +35°С;

- вплив інею і роси;

- впливи сонячної радіації;

- впливи вітрового навантаження до 30 м/с (у П-19 до 25 м/с);

- тиску повітря, що відповідає підйому на висоту 3000 м (526-528 мм ртутного стовпа);

- впливи пилу й атмосферних осадів.

Зона виявлення. Дальність виявлення станцією, розгорнутою на відкритій місцевості і працюючої у відповідному режимі, залежить від типу цілі, висоти її польоту і ряду інших параметрів. Параметри деяких літальних апаратів і зони виявлення РЛС РПРУ-1М приведені в таблиці 1 і на рисунку 1. Приведені в таблиці ЕПР літальних апаратів отримані шляхом моделювання і калібрування по натурним моделям (точність приведених даних при характерних для РЛС РПРУ-1 кутах локації складає 13-17%). Характерно відзначити, що наведені в різних джерелах дані по зонах виявлення РЛС одержують за допомогою аналітичного методу - точність 20-32%. При методі натурних іспитів, тобто при наявності конкретних типів цілей і постановників перешкод точність визначення зони виявлення - 8-10%. Коефіцієнт зміни Добн, приведений у таблиці 1 дозволяє одержати параметри зони виявлення цілей даного типу за допомогою рисунку 1. Визначення Добн робиться шляхом множення Добн=f(Нц)на коефіцієнт, приведений у таблиці 1.

Максимальна дальність і стеля виявлення при роботі РЛС на крайніх хвилях діапазону зменшується не більш, ніж на 10%.

Зменшення дальності і стелі виявлення цілей при роботі РЛС у режимі СРухЦ у порівнянні з режимом без СРухЦ не більш 5-10%.

Для збільшення зони огляду по висоті огляд простору робиться по черзі двома променями електромагнітної енергії – нижнім (I зона) еліпсоподібним і верхнім (ІІ зона) косекансквадратним у вертикальній площині. Переключення зон – автоматичне через оборот або ручне (за рішенням оператора).

Час однократного огляду всієї зони виявлення двома пелюстками – 4 с, швидкість обертання по азимуті 30 об/хв (180° у секунду).

Ширина діаграми спрямованості в горизонтальній площині 1,75º, у вертикальній площині: нижнього променя 5,5, верхнього променя – косекансквадрат із заднім скосом – 30 . період переключеннязон – 4±0,4 с.

Напрямок обертання антени РЛС і розгортки ІКО – по годинниковій стрілці.

Склад і точність інформації, що видається, визначаються наступними параметрами: станція дозволяє визначати азимут і похилу дальність до цілі (Дн) із максимальною помилкою ±0-15 ду по азимуті і ±300 м по дальності на масштабі ІКО 35 і 45 км. Мітки дальності формуються через 5 км, а азимутальні мітки – через 6° і 30° із градацією по яскравості.

Потенційна точність вимірювання координат повітряних цілей складає: азимута 16', дальності 40 м.








Дата добавления: 2016-04-19; просмотров: 1507;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.