Внутрішній шлях активації – утворення кров”яної протромбінази

та загальний шлях зсідання крові

 

 

 

 

 

 


Ха
Х

ії

М Мембрана

У
Уа

тромбоцита

 

 
 

 

 


 

 

2) Утворення тромбіну з протромбіну здійснюється під впливом кров’яної і тканинної протромбінази. Протромбіназний комплекс – це фактор Ха зв”язаний з фактором Va на фосфоліапідній мембрані в присутності іонів Са2+.

       
 
   
Загальний шлях активації
 

 

 


3) Утворення фібрину з фібриногену здійснюється під впливом тромбіну, який гідролізує фібриноген до фібрину, а саме, мономера фібрину та двох пептидів (фібринопептид А, фібринопептид В); мономери фібрину утворюють полімер (фібрин S або фібрин І – розчинний), останній під впливом фактора ХІІІа перетворюється на фібрин І або фібрин ІІ – нерозчинний), у нитках фібрину заплутуються форменні елементи (еритроцити), утворюється червоний тромб.

 

 


 

 

4) Ретракція тромба (ущільнення) здійснюється під впливом тромбостеніну тромбоцитів, завдяки цьому зближуються кінці пошкодженої судини, що сприяє зупинці кровотечі.

 

· Антикоагулянти –чинники, що протидіють зсіданню крові (гепарин, антитромбін ІІІ, інші).

 

· Плазміни (фібринолізіни) утворюються в плазмі під впливом активаторів, гідролізують фібрин, завдяки цьому відновлюється рух крові у судині, де утворився тромб.

· Рідкий стан крові підтримується в судинах у фізіологічних умовах завдяки цілісності ендотеліальних клітин судин (гладенька поверхня), рівновазі трьох груп чинників: прокоагулянтів, антикоагулянтів, плазмінів (фібрінолізінів)

 

 

Дія плазмінів

 
 

 

 

 








Дата добавления: 2016-04-19; просмотров: 1237;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.