Коливні характеристики автогенератора

Розглянемо залежність струму колектора від амплітуди гармонічного вхідного сигналу (рис.2.1). При малих значеннях амплітуди (1) коливання відбуваються в околі робочої точки “О” в межах лінійної ділянки зображеної на рисунку прохідної характеристики. Форма змінної компоненти колекторного струму повторює форму вхідної напруги і їх амплітуди пропорційні одна одній. При більшій величині вхідної напруги (2) нижня частина кривої вже зазнає нелінійні спотворення і пропорційність між та щезає. При дуже великих амплітудах (3) нелінійні обмеження струму спостерігаються як в нижній, так і у верхній частинах кривої .

Але якщо ми маємо справу з транзистором навантаженим коливним контуром, який настроєний на частоту вхідного сигналу, то цей контур реагуватиме лише на першу гармоніку струму , тоді як всі вищі гармоніки будуть проходити через контур не утворюючи на ньому істотного спаду напруги. Тому напруга на контурі буде гармонічною, незважаючи на те, що струм, який через нього протікає, має форму далеку від синусоїдальної. Очевидно, що при нелінійних спотвореннях амплітуда напруги на контурі не буде вже пропорційною до амплітуди вхідної напруги = - в міру її збільшення зріст буде сповільнюватися і виходити на насичення. Подібна залежність зображена на рис.2.2 і має назву коливної характеристики. Співвідношення / є не що інше, як коефіцієнт підсилення , який тепер залежить в же від

величини вхідної напруги: він зменшується в міру збільшення .

При наявності зворотного зв’язку напруга, що повертається на вхід транзистора . Тому на рис.2.2 можна провести лінію зворотного зв’язку, що являє собою пряму, яка проходить через початок координат. Її нахил визначається величиною зворотного зв’язку: чим більше , тим більш похило іде ця лінія.

В областях коливної характеристики, в яких крутість ходу січної до кривої (а це є не що інше як коефіцієнт підсилення ) більша за крутість прямої зворотного зв’язку (тобто ), умова самозбудження буде виконаною і амплітуда коливань зростатиме. Праворуч від точки А крутість січної менша за крутість лінії зворотного зв’язку ( ) і амплітуда коливань буде зменшуватися. Лише у точці А, де виконується умова , амплітуда коливань не буде ані зростати, ані зменшуватися, тобто зберігатиметься незмінною. Досягнувши точки А коливання припинять свій зріст і залишатимуться незмінними за амплітудою.

Такий режим є стійким. Якщо амплітуда коливань з якихось причин зросте, вона потрапить у область праворуч від точки А і почне зменшуватися, поки не повернеться у точку А. Якщо ж амплітуда коливань зменшиться, вона опиниться у області, де , і буде зростати, аж поки не досягне точки А.

 








Дата добавления: 2016-04-19; просмотров: 635;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.