Тема № 3: Криміналістична характеристика економічних злочинів, вчинених організованою групою

план

1. Поняття та сутність організованої злочинної діяльності у сфері економіки.

2. Криміналістичні ознаки організованої злочинної діяльності у сфері економіки.

3. Структура і зміст криміналістичної характеристики економічних злочинів, вчинених організованою групою.

Література

1. Кримінальний кодекс України.

2. Кримінально-процесуальний кодекс України.

3. Злочинність у сфері економіки: проблеми прогнозування, планування та координації заходів протидії: Монографія / О.Г. Кальман, І.О. Христич, С.Ю. Лукашевич та ін.; За ред. О.Г. Кальмана . ─ Х., 2005.

4. Корж В.П.Розслідування окремих видів злочинів-навчально-методичний посібник-Х.: хну імені В.Н.Каразіна, 2012.-508с.( серія»Бібліотека криміналіста»)

5. Корж В.П. Расследование организованной преступной деятельности в сфере экономики; Учебно-методическое пособие-Харьков .Кроссоурд. 2011-304с..

 

 

Різні підходи науковців до визначення поняття, структури криміналістичної характеристики злочинів свідчать про складність досліджуваного питання. Так, І. М. Лузгін розглядав криміналістичну характеристику злочинів як інформаційну модель подій певного виду, що виконує евристичну, пізнавальну, організаціоннно-методичну і оцінну функції. А. Н. Колісна-ченко і В. Є. Коновалова відзначали, що криміналістична характеристика - (. Способі, місці, обстановки і т д.) Це система відомостей про криміналістично значущих ознаках злочину, яка відображає закономірні зв'язки між зазначеними ознаками. А. Ф. Лубін підкреслював, що характеристика - це «сутнісне вивідний знання про злочинну діяльність виступає (поряд з технічними та організаційними засобами) як інформаційного засобу розслідування. Це випереджальні предпосилочних відомості про закономірності функціонування об'єкта (предмета), які обумовлюють (диктують) закономірності розслідування ». На нашу думку, зазначені аспекти поняття криміналістичної характеристики злочинів не суперечать, а доповнюють, розкривають його зміст. У підручнику «Криміналістика» під редакцією професора В. Ю. Шепітько криміналістична характеристика розглядається як система відомостей про певні види злочинів, ознаках суб'єкта злочину, його мотиви, предмет посягання, обстановці, злочинних способах, які мають значення для виявлення, розкриття цих діянь криміналістичними засобами і методами.

Різні підходи вчених до вирішення проблеми формування теорії криміналістичних характеристик, її понятійного апарату - явище природне. Однак, «непродумане застосування деякими авторами криміналістичної характеристики призводить до змішання різних понять, нечіткості структури даної характеристики». Зокрема, не безперечна точка зору А. Ф. Облакова, який криміналістичну характеристику злочину розглядає як модель кримінальної ситуації і супутніх йому обставин.

Високий сучасний рівень теоретичних розробок зазначеної характеристики в цілому зблизив погляди більшості криміналістів на понятійний апарат. Як один з елементів понятійного апарату криміналістики криміналістична характеристика злочинів, що містить важливу інформацію для висунення слідчих версій, вибору найбільш продуманих напрямків, оптимальних методів розслідування і для вирішення багатьох тактико-методичних завдань, стала частиною криміналістичних знань про злочин. І як правильно відзначають багато авторів, під криміналістичної характеристикою слід розуміти відомості про типові ознаки певної категорії злочинів, аналіз яких дозволить визначити методи, прийоми, засоби їх розкриття та розслідування.

Безсумнівно відомості про криміналістично значущих сторонах окремих видів злочину (про спосіб, механізмі, обстановці вчинення діяння) мають особливе значення для методики розслідування. Вони стали базовими для формування слідчих ситуацій, визначення вибору напрямку розслідування та її методів. Викладене свідчить про теоретичної та практичної важливості криміналістичної характеристики злочинів для науки і практики криміналістики. Вона є структурним елементом методики розслідування. Коригування та розробка нових методик нерозривно пов'язана з побудовою криміналістичної характеристики окремих видів злочинів, їх груп, підгруп.

В якості наукової категорії зазначена характеристика стала частиною навчальної програми курсу «Криміналістика» і самостійною темою підручників криміналістики, всі глави яких по приватним методикам починаються з криміналістичної характеристики злочинів аналізованого виду. Тим часом деякі аспекти зазначеної характеристики залишаються дискусійними. У їх числі: про визнання криміналістичної характеристики злочинів криміналістичним вченням і про його місце в науці криміналістиці. Одні автори дану характеристику відносять до основної криміналістичної теорії злочину, інші вважають, що теорія криміналістичної характеристики злочинів повинна розглядатися на рівні приватної криміналістичної теорії. В. А. Образцов висловив думку про те, що вчення про криміналістичної характеристики «має зайняти своє місце в загальній теорії криміналістики». Подібні погляди поділяють і ряд авторських колективів в Російській Федерації, що підготували кілька останніх підручників з криміналістики. У них питання криміналістичної характеристики злочинів розглядаються в розділі, де містяться питання теорії та методології криміналістики. На відміну від російських вчених деякі криміналісти України дотримуються іншої точки зору. Вони вважають, що вчення про криміналістичної характеристиці повинно розглядатися в четвертому розділі криміналістики - методиці розслідування окремих видів злочинів.

Більшість криміналістів визнають необхідність належної розробки теоретичних питань криміналістичної характеристики, розвитку її теорії та вдосконалення практичного використання її положень для вирішення завдань розслідування. У той же час є й чимало опонентів. Деякі з них висловлюють думку про те, що для розслідування достатньо кримінально-правової характеристики злочинів і не треба розробляти криміналістичну характеристику взагалі. Думається, Н. П. Яблоков в цьому зв'язку правильно звертає увагу на те, що поряд з кримінально-правової і кримінологічної характеристикою злочинів слід виділяти суто криміналістичні і в той же час загальні аспекти у вивченні будь-яких злочинів, об'єктивну можливість виявлення і криміналістичного своєрідності їх прояви зовні, що дозволяє цілком обгрунтовано говорити не тільки про криміналістичної характеристиці індивідуальної, видовий і груповий, а й про криміналістичну характеристику злочину взагалі. Інші опоненти вважають криміналістичну характеристику науковою абстракцією, що відноситься лише до роду чи виду злочинів, що представляє собою неоригінальний набір окремих кримінально-правових і криміналістичних відомостей, позбавлених новизни, серйозного наукового обгрунтування та методичної основи для встановлення кореляційних залежностей її елементів. На їхню думку, дослідження зазначеної характеристики є не новим словом в науці криміналістиці, а лише модним захопленням. Р. С. Бєлкін вважає, що криміналістична характеристика не виправдовує свого призначення, оскільки за суті криміналістичним в наборі її відомостей про злочин можна визнати лише опис способу вчинення злочину будь-якого виду. Відповідно він робить висновок про те, що слід відмовитися від терміну і поняття «криміналістична характеристика злочину» і замінити його криміналістичним описом злочину по виправдав себе переліком обставин, що підлягають доказуванню з детальними криміналістичними коментарями.

Досить спірними представляються викладені позиції опонентів. У літературі більшістю криміналістів критичні висловлювання опонентів були визнані не цілком обгрунтованими. Зокрема, Н. П. Яблоков правильно звертає увагу на формальне системно-структурний подібність кримінально-правової і криміналістичної характеристики. Однак, такі вузлові поняття криміналістичної характеристики, як механізм і обстановка вчинення злочину, є чисто криміналістичними поняттями з усією специфікою в змісті. Та й взагалі елементи криміналістичної характеристики на відміну від елементів кримінально-правового складу злочину - це реально існуючі об'єкти, процеси реального світу з усіма притаманними їм закономірностями. Знання змісту елементів криміналістичної характеристики злочинів має важливе практичне значення для вирішення завдань розкриття, розслідування та попередження конкретних різновидів злочинів.

У науковому аспекті, як зазначено в літературі, криміналістична характеристика злочинів є теоретичною категорією криміналістики. Вона містить систему даних про найбільш загальні ознаках виду злочинів, типових обстановці, способах, механізмі їх вчинення, інших обставин, що мають значення для розслідування. Основне призначення криміналістичної характеристики злочинів полягає в реалізації її даних в методиці розслідування. Її інформаційну базу становить послідовне накопичення даних, отриманих в результаті узагальнення судової та слідчої практики відповідного виду (роду) злочинів.

У практичному аспекті ця характеристика, будучи інформаційною базою процесу розслідування, сприяє правильному вибору слідчим найбільш оптимальних напрямів розслідування як в цілому, так і на окремих його етапах. Узагальнені дані про ознаки злочинів даного виду, їхня способах, обстановки вчинення діяння слідчий зіставляє з подією розслідуваного злочину і способом його вчинення і реалізує з урахуванням сформованої слідчої ситуації на початковому і наступних етапах розслідування при висуванні версій, визначенні методів, прийомів і засобів розслідування. Характерною особливістю криміналістичної характеристики, на нашу думку, є те, що вона включає не тільки інформацію, отриману на досудовому слідстві, а й первинну інформацію про ознаки злочину, отриману до порушення кримінальної справи, тобто в період її розгляду або проведення перевірочних дій. Початковий обсяг інформації про сліди-ознаках злочину, способах його вчинення, місце і час, осіб, причетних до скоєння злочину, дозволяє розглядати цю інформацію як основу процесу пізнання злочини в період дослідчої перевірки. Дані криміналістичної характеристики є орієнтиром в організації перевірки первинної інформації про злочини і є основою для розробки загальних положень методики дослідчої перевірки.

У криміналістичній літературі викладені різні точки зору про структуру криміналістичної характеристики злочинів. Одні автори вважають, що у визначенні криміналістичної характеристики злочинів повинно міститися вичерпні кількість її елементів. На думку інших, зміст кожної криміналістичної характеристики не повинно вичерпуватися жорстким переліком її елементів. Незважаючи на певні відмінності більшість дослідників даної проблеми до основних елементів криміналістичної характеристики, які утворюють її структуру, відносять: відомості про типові способи злочинів даного виду і слідах-відображеннях, що виникають в результаті застосування цього способу в навколишньому середовищі; особистісних властивостей суб'єкта; обстановці вчинення злочинів даного виду. У літературі вказуються та інші структурні елементи характеристики. Зокрема, типовий механізм злочину, предмет злочинного посягання, особу потерпілого, наслідки злочинної діяльності (сліди, збиток), типові причини та умови, що сприяють вчиненню злочину. На нашу думку, зазначені елементи володіють точною специфікою, характеризують дану групу злочинів і можуть бути використані при створенні характеристик і розробки приватних методик розслідування злочинів.

У завдання цієї роботи не входить розгляд усіх аспектів проблеми зазначеної характеристики. Питання це торкнуться у зв'язку з проблемою розробки криміналістичної характеристики злочинів, скоєних ОПО.

Формування наукових основ методики розслідування економічних злочинів, вчинених організованими злочинними групами, злочинними організаціями, спільнотою можливе лише на базі виявлених і вивчених криміналістичних рис зазначених злочинів, тобто - криміналістичної характеристики. Поки ж українськими, російськими, білоруськими криміналістами не розроблена вичерпна характеристика організованої злочинності в цілому, у тому числі економічних злочинів, скоєних організованими злочинними утвореннями. Слід зауважити, що розробка теоретичних основ криміналістичної характеристики злочинів, скоєних організованими групами, злочинними організаціями, спільнотою як приватної криміналістичної теорії відноситься до числа актуальних і перспективних проблем науки криміналістики.

Дослідження економічних злочинів, скоєних організованою групою, дозволяє визначити і охарактеризувати закономірності, пов'язані зі специфікою формування кримінальних колективів у структурі легальної господарської фінансової діяльності, фіктивного підприємництва; функціонування організованих груп, злочинних організацій, спільнот і їх кримінальної діяльності; корумпованих зв'язків з державними службовцями органів влади та управління, як по горизонталі, так і по вертикалі, що забезпечують безпеку формування, функціонування організованим злочинним утворенням і вчинення ними триваючих економічних злочинів, легалізацію злочинних доходів. Вважаємо, що групування зазначеної криміналістично значимої інформації, а також глибоке її вивчення - необхідна умова для побудови криміналістичної характеристики економічних злочинів, вчинених організованими злочинними утвореннями. Безсумнівно, розробка криміналістичної характеристики зазначених злочинів належить до складних проблем криміналістики. Для вирішення зазначеної проблеми потрібні нові ідеї, нетрадиційні підходи. У цьому зв'язку варто відзначити новий підхід у визначенні криміналістичної характеристики організованої злочинної діяльності, викладений в підручнику «Криміналістика» під редакцією професора А. Ф. Волинського. Автори зазначеного підручника виходять з того, що організована злочинність - це частина загального, тому її не слід розглядати у відриві від «традиційної» злочинності. Вони криміналістичну характеристику організованої злочинної діяльності розглядають як систему відомостей про типові криміналістично значущих її ознаках, знання та використання яких необхідно для виявлення, дослідження та запобігання такої діяльності. При визначенні змісту елементів криміналістичної характеристики організованої злочинної діяльності вони виходили зі сформованих уявлень про структуру криміналістичної характеристики виду злочинів: характеристика вихідної інформації, система даних про спосіб злочину і типових наслідки його застосування, про особу злочинця, про особистість типовою жертви злочинів, про деякі обставини злочинів (типове місце, час, обстановка).

Представляють інтерес судження В. І. Куликова і Н. П. Яблокова, які криміналістично значиму інформацію, необхідну для криміналістичної характеристики організованої злочинної діяльності, згрупували в окремі інформаційні блоки: предметно-технологічний; організаційно-управлінський і суб'єктно-особистісний.

Предметно-технологічний інформаційний блок, на думку В. І. Куликова, Н. П. Яблокова, характеризує об'єктивно-цільову спрямованість організованої злочинної діяльності, особливості процесу її здійснення і включає в себе інформацію про об'єкти і цілях злочинного посягання; про спосіб, механізмі і обстановці вчинення злочинів, тоді як організаційно-управлінський блок містить інформацію про організований злочинному співтоваристві як про специфічний і одному з головних елементів аналізованої злочинної діяльності, зокрема, про її організаційно-структурному побудові, функціональному розподілі обов'язків членів організованого злочинного освіти , вигляді управління ними та ін.

Ынша точка зору у Г. А. Матусовського. Він вважає, що побудова криміналістичної характеристики злочинів, скоєних організованими злочинними групами, не є звичайним складанням характеристик і відповідних методик. Зазначена характеристика повинна відображати спеціальну зв'язок окремих характеристик з урахуванням особливостей кримінальної діяльності організованої злочинної групи. Така характеристика, на думку Г. А. Матусовського, покликана об'єднати дві взаємопов'язані системи даних: 1) криміналістичну характеристику певних видів злочинів з виділенням характерного напрямки злочинної діяльності організованої злочинної групи і 2) криміналістичну характеристику самої організованої злочинної групи як кримінального формування. При цьому перша система становить основу криміналістичної характеристики певного виду злочинів; а друга - виступає як специфічний елемент, що характеризує організовану злочинну групу та окремих її типових членів - суб'єктів злочину (особистість злочинця), злочинного співучасті.

Таким чином, викладене свідчить про різні взаємопов'язаних, але специфічних змістовних аспектах, які охоплюються поняттям «криміналістична характеристика організованої злочинної діяльності» і «криміналістична характеристика економічних злочинів, скоєних організованими злочинними групами», і про необхідність їх обліку в наукових дослідженнях. Звідси в криміналістичній характеристиці злочинів, скоєних організованими злочинними утвореннями, центральним завданням є дослідження змісту її елементів.

Вивчаючи проблему криміналістичної характеристики економічних злочинів, скоєних організованими групами, Г. А. Мату-Совських, на наш погляд, правильно звернув увагу на те, що характеристика самої групи, злочинної організації, членів такої групи відноситься до найважливіших елементів криміналістичної характеристики зазначених злочинів. У характеристиці організованої злочинної групи він виділяє організаційну структуру, діяльність (стійкість) функціонування, особистісну типологію членів організованої злочинної групи, обстановку та умови, предмет злочинного посягання, способи дії організованої злочинної групи, сліди злочину, додаткові ознаки організованої злочинної групи.

Аналізуючи погляди авторів з даної проблеми, слід зауважити, що вони правильно виділяють її найважливіший структурний елемент - характеристику організованих злочинних утворень: групи, злочинної організації, спільноти. У характеристиці організованого злочинного освіти необхідно, насамперед, виділити його види (рівні); способи формування (створення); внутрішньоорганізаційні і інші принципи, що забезпечують функціонування; види і групи корумпованих зв'язків з державними службовцями владних і управлінських органів, що забезпечують безпеку формування, функціонування організованого злочинного освіти і розвитку організованої злочинної діяльності, приховування її слідів, легалізації злочинних доходів; особливості особистісних властивостей і рольових функцій членів організованого злочинного освіти. Запропонована нами система становить основу криміналістичної характеристики суб'єктів організованої злочинної діяльності. Закономірною метою будь-якого організованого злочинного освіти завжди є злочинний бізнес з метою незаконного збагачення і легалізації злочинних доходів в легальну економіку. У цьому зв'язку криміналістична характеристика економічних злочинів, вчинених організованими злочинними утвореннями, повинна включати елементи даного виду злочинів, що утворюють її структуру: відомості про типових кримінальних технологіях економічних злочинів, предмет злочинного посягання, обстановку вчинення злочинів даного виду, способах легалізації злочинних доходів, слідах та інших наслідки економічних злочинів, скоєних організованим злочинним освітою.

Викладене дозволяє представити криміналістичну характеристику злочинів у сфері економічної діяльності, вчинених організованими злочинними утвореннями. як систему даних, одержуваних у результаті узагальнення слідчої та судової практики. про види організованих злочинних утвореннях, типових способах їх формування та принципи функціонування, видах і групах корумпованих зв'язків; особливостях особистісних властивостей і рольових функцій членів організованого злочинного освіти; типових ознаках зазначених злочинів, що містяться (або відображених) у вигляді специфічних матеріальних та ідеальних слідів в способах економічних злочинів, в умовах і обстановці, в яких діяли члени організованого злочинного освіти тривалий період і здійснювали легалізацію злочинних доходів, характері матеріального збитку; знання та використання яких необхідно для виявлення, розкриття, розслідування та запобігання зазначених злочинів.

Відомості про елементи та їхні зв'язки складають зміст криміналістичної характеристики.

Зазначене вище визначення криміналістичної характеристики економічних злочинів, вчинених організованими злочинними утвореннями, дозволяє криміналістичну характеристику розглядати як засноване на практиці і криміналістичних дослідженнях опис злочинів, уявну інформаційну його модель. Виходячи з даних таких типових моделей, розробляються наукові рекомендації з розслідування злочинів. При розслідуванні конкретного економічного злочину, скоєного організованою злочинною групою, вихідна інформація по справі зіставляється з криміналістичної характеристикою зазначених злочинів для виявлення подібності і відмінностей між ними і, відповідно до цього, - більш цілеспрямованого ведення слідства, висування та версій, вибору слідчих дій, тактичних комбінацій , тактичних прийомів розслідування.

Наявність великої кількості ознак, що характеризують той чи інший вид злочинів, викликає необхідність їх угруповання за укрупненими структурним елементам. Що стосується економічним злочинам, що вчиняються організованими злочинними утвореннями, у структурі їх криміналістичної характеристики виділяються їх особливості, специфіка, ознаки за такими елементами, як види організованих злочинних утворень; способи їх формування; види і групи корумпованих зв'язків; особливості особистісних властивостей і рольових функцій членів організованого злочинного освіти; предмет злочинного посягання; кримінальні технології стали економічних злочинів; обстановка вчинення злочину; способи легалізації злочинних доходів; сліди і інші наслідки зазначених злочинів.

Перераховані елементи криміналістичної характеристики взаємопов'язані. Встановлення одного елемента дозволяє з його допомогою встановити інші, раніше не відомі. Між ними можна спостерігати два види зв'язків - однозначну (динамічну) і вірогідну (статистичну). При однозначного зв'язку наявність одного елемента дозволяє зробити висновок про існування іншого. Так, виявлення ознак фальсифікацій в договорах про надання комерційним фірмам кредитів в іноземній валюті дозволяє спрогнозувати ознаки способу розкрадання: створення організованої злочинної групи підставних фірм з метою укладення з ними довірчих договорів про надання комерційним банком незаконних кредитів в іноземній валюті (валютних кредитів). Імовірнісний характер зв'язку має місце тоді, коли при наявності хоча б одного елемента виникає припущення про наявність іншого.

Як свідчить практика, організовані групи, незважаючи на конспірацію, використання легальних підприємницьких структур, офіційних фінансових, господарських операцій, на всіх етапах злочинної діяльності залишають матеріальні і ідеальні сліди. Виявлення цих слідів дозволяє встановити спосіб вчинення злочину.

 


 








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 891;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.