Освітлювальні прилади

Освітлювальним приладом називається пристрій, що містить джерело світла та освітлювальну арматуру. Остання призначена для перерозподілу світлового потоку джерела світла, усунення засліплючої дії, кріплення та підключення лампи до системи живлення, захисту від механічних пошкоджень, вологи і пилу.

У залежності від значень тілесних кутів освітлювальні прилади підрозділяються на світильники (прилади ближньої дії) та прожектори (прилади дальньої дії). Випускаються світильники для зовнішнього та внутрішнього освітлення. В підземних виробках шахт використовують рудникові світильники, а також фари і світлофори.

До електричних параметрів освітлювальних приладів відносяться їх потужність і напруга. Люмінесцентні світильники низького та високого тиску

характеризуються також коефіцієнтом потужності і електричним ККД , що ураховує втрати в пускорегулювальних пристроях (в основному, в дроселях).

Для загального освітлення гірничих виробок, застосовують світильники РП-100М та РП-200 з лампами розжарювання і світильники РВЛ-20М, РВЛ-40, ЛСР01-20 i ЛСР01-40 з люмінесцентними лампами.

У світильниках РП-100М і РП-200 застосовані лампи розжарювання напругою 127 В, потужністю 100 та 200 Вт відповідно і світловим потоком 1380 та 2700 лм. Світловий ККД дорівнює 60%, а рівень вибухозахисту- РП.

Світильник РП-100М складається з корпусу, кришки, лампи, скляного ковпака, захисної грати з фланцем для кріплення грати і ковпака на корпусі. Усередині корпусу кріпиться різьбовий патрон, а зовні є два ввідних пристрої для підведення кабелю, що відходить до наступного світильника. У кінцевому світильнику є можливість закриття невикористованого ввідного пристою затичкою. Запобігання кабелю від висмикування забезпечується притисканням його болтом, а для підвішування світильника у верхній частині корпусу передбачена скоба.

Для освітлення камер, штреків, людських хідників у шахтах небезпечних за газом та пилом використовуються вибухобезпечні світильники РВЛ-20 і РВЛ-40, ЛСР01-20, ЛСР01-40 з лампами ЛБ або ЛТБ напругою 127 і 220 В потужністю 20 і 40 Вт. Вони мають схему засвічування з попереднім підігріванням електродів. Світловий ККД світильників коефіцієнт потужності ; електричний ККД .

Для загального освітлення очисних вибоїв застосовуються вибухобезпечні світильники Луч-2М, СКВ-2/8У і СЗВ-60, а для місцевого освітлення вибухобезпечні фари ФВУ-1К і ФВУ-3.

Світильники Луч-2М призначені для роботи з струговими установками. Вони монтуються на скребкових конвеєрах або механізованих кріпленнях очисних комплексів. Світильник з лампою ЛБ потужністю 15 Вт на напругу 127 В має безпідігрівну схему засвічування. Фари ФВУ-1К і ФВУ-3 оснащені лампами розжарювання на 36 В. Вони установлюються на комбайнах і призначені для місцевого освітлення вибою в зоні їх роботи. Живляться вони від трансформаторів, що розміщуються в електроблоках комбайнів. Указані фари використовуються також для місцевого освітлення при проведенні горизонтальних виробок. Установлюються вони на бурильних, навантажувальних та буро-навантажувальних машинах або на прохідницьких комбайнах.

При проходці стволів для освітлення вибоїв та підвісних прохідницьких полицьзастосовуються світильники “Свет-4” та “Проходка-2”. У світильнику “Свет-4” встановлена світлоспрямувальна лампа напругою 127 В, потужністю 300 Вт. Світловий ККД такий, що дорівнює 0,7. Рівень вибухозахисту- РП.

Вибухобезпечний світильник “Проходка-2” розрахований на напругу 127 В, має ртутну лампу ДРЛ-125 потужністю 125 Вт з .

Для місцевого освітлення застосовуються шахтні головні акумуляторні світильники. Правила безпеки у шахтах зобов’язують спуск у шахту, переміщення людей у виробках, а також виконання робіт тільки з вмикнутим індивідуальним акумуляторним світильником, який повинен забезпечити безперервно нормальне світіння не менше за 10 годин.

У теперішній час застосовуються головні світильники: СГГ-1К; СГГ-5; СГГ-5-1; СГД-5; СГД-5-1; СГГ-3 з герметичною акумуляторною батареєю, а також з сигналізатором метану: СЦС; СГМ.1; СМГВ та сигнальні і індикаторні: СКС-1К; СИ-1; СИ-2. Усі вони мають рівень вибухозахисту – підвищена надійність проти вибуху. У світильниках установлена лампа розжарювання з робочою ниткою розжарювання на 1 А та резервною – на 0,5 А. Вони відрізняються типом акумуляторної батареї і незначними конструктивними особливостями.

Головний акумуляторний світильник СГГ-5 складається з корпусу 6 з батареєю 7, кришки 3, фари 1 і двожильного з’єднувального шнура 2. На корпусі є дві скоби 5, за допомогою яких світильник закріплюється на поясі робітника.

Сигнальний світильник СКС-1К використовується для світлового огороджування рухомого складу рейкового транспорту в шахтах. Він складається з фари з ковпаками червоного кольору і акумуляторної батареї, з’єднаних двожильним шнуром. Світильник кріпиться до борту вагонетки за допомогою плескатих пружин.

Лекція № 6

Тема 7. Умови експлуатації електрообладнання на денній поверхні гірничих виробництв. (2 години)








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 2521;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.