Під очищенням газу розуміють відокремлення від газового потоку або переведення в нешкідливий стан забруднювальних речовин.

ДЖЕРЕЛА І ВИДИ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРИ. НАСЛІДКИ ЗАБРУДНЕННЯ

Мета:вивчити джерела і види забруднення атмосфери; наслідки забруднення; основні терміни.

 

План:

1. Джерела і види забруднення атмосфери.

2. Класифікація забруднень атмосфери.

 

У результаті антропогенної діяльності відбуваються забруднення атмосфери, що призводить до зміни хімічного складу атмосферного повітря.Під забрудненням атмосфери розуміють рідкі й тверді часточки та газуваті речовини, що надходять в атмосферу внаслідок побутової та промислової діяльності людей, а також фізіологічного життя людей і тварин у понаднормовій кількості.І взагалі, забрудненістю атмосфери називають несприятливі зміни стану атмосферного повітря, цілком або частково зумовлені діяльністю людини, які безпосередньо чи опосередковано впливають на розподіл енергії, що надходить, рівні радіації, фізико-хімічні властивості атмосфери та умови існування живих організмів.Забруднення атмосфери відбувається також і природним шляхом: вулканічні гази, спори грибів, мікроорганізми, пилок рослин тощо (таблиця „Класифікація забруднень атмосферного повітря (за Г.В Стадницьким і А.І.Родіоновим)”).

Під впливом атмосферних опадів, сонячної радіації, перенесення повітряних мас, взаємодії з гідросферою та літосферою та діяльності мікроорганізмів, атмосферне повітря позбавляється від сторонніх домішок. Цей процес називають самоочищенням атмосфери. Проте в результаті антропогенної діяльності утворюється така велика кількість забруднень, що атмосфера вже не здатна самоочищатися і відбувається значне накопичення забруднювальних речовин у повітрі. За останні десятиріччя масштаби техногенних викидів в атмосферу істотно зросли і за розмірами наближаються до їх природних надходжень або за деякими інгредієнтами перевищують їх. В атмосферу викидається все більше ксенобіотиків, від яких вона не встигає очищатися.

 

Класифікація забруднень атмосфери

За агрегатним станом забруднювальні речовини поділяють на: 1) газуваті; 2) рідкі; 3) тверді; 4) змішані

Промислові викиди в атмосферу також поділяють:

1. за організацією відведення і контролю — на організовані і не організовані;

2. за температурою викидних газів — нагріті, температура яких вища від температури атмосферного повітря, та холодні;

3. за локалізацією — в основному, допоміжному та підсобному виробництвах;

За ознаками очищення — викиди без очищення (організовані і неорганізовані) та після очищення (організовані).

Під очищенням газу розуміють відокремлення від газового потоку або переведення в нешкідливий стан забруднювальних речовин.

Організований промисловий викид — це викид, який надходить в атмосферу через спеціально споруджені газоходи. Неорганізованим називають промисловий викид, що надходить в атмосферу у вигляді не спрямованих потоків газу в наслідок порушення герметичності обладнання, відсутності або незадовільної роботи обладнання для відсмоктування газів в місцях завантаження, вивантаження та зберігання продукту, а також через повітряні ліхтарі цехових приміщень.

Промислові викиди в атмосферу поділяють на первинні і вторинні. Первинні — це викиди, що надходять в атмосферу безпосередньо від джерела, вторинні — є продуктами первинних, але можуть бути більш токсичними й небезпечними, ніж первинні (наприклад, перетворення деяких речовин у результаті фотохімічного окислення).Всі існуючі джерела забруднення атмосферного повітря можна розподілити на природні та штучні, або антропогенні: (схема).

Усі джерела забруднення атмосферного повітря промисловими викидами можна класифікувати за такими ознаками:

1) за призначенням: технологічні, що складається з хвостових газів після вловлювання на установках, продування апаратів та повітряних витяжок; вентиляційні викиди — місцеві відсмоктування від обладнання та загально-обмінна витяжка;

2) за розташуванням: незатінені, або високі, що знаходяться в зоні недеформованого вітрового потоку (високі труби і точкові джерела, що видаляють забруднення на висоту, більшу від будівлі в 2,5 рази); затінені, або низькі, розміщені близько до земної поверхні (відкрито розташоване обладнання, каналізаційні колодязі, пролиті токсичні речовини і скиди відходів виробництва);

3) за геометричною формою: точкові, лінійні, (аераційні, ліхтарі, відкриті вікна, близько розташовані витяжні шахти й факели);

4) за режимом роботи: безперервні і періодичної дії, залпові та миттєві. Залпові викиди можливі під час аварій, спалювання швидко-горючих відходів виробництва на спеціальних площадках знищення. Миттєві викиди забруднення викидаються впродовж часток секунди інколи на значну висоту. Вони трапляються під час підривних робіт і аварій;

5) за місцем розташування: внутрішньоплощеві, коли викинуті в атмосферне повітря забруднення залишаються у високій концентрації на території промислової зони, тоді як у житлових районах забруднень не спостерігається; позаплощеві, коли вони можуть спричинювати значні забруднення повітря на території житлового району.


Контрольні запитання:

1. Що розуміють під забрудненням атмосфери?

2. Що називають забрудненістю атмосфери?

3. Що називають самоочищенням атмосфери?

4. На які поділяють забруднювальні речовини за агрегатним станом?

5. На що поділяють промислові викиди в атмосферу?

6. Що розуміють під очищенням газу?

7. Що таке організований промисловий викид?

8. Що називають неорганізованим промисловим викидом?

9. Що таке первинні і вторинні промислові викиди?

10. На які види можна класифікувати джерела забруднення атмосферного повітря промисловими викидами за призначенням?

11. На які види можна класифікувати джерела забруднення атмосферного повітря промисловими викидами за розташуванням?

12. На які види можна класифікувати джерела забруднення атмосферного повітря промисловими викидами за геометричною формою?

13. На які види можна класифікувати джерела забруднення атмосферного повітря промисловими викидами за режимом роботи?

14. На які види можна класифікувати джерела забруднення атмосферного повітря промисловими викидами за місцем розташування?

 

 


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Здійснення контролю за дотриманням встановленого режиму охорони комерційної таємниці. | Тема: Распределение взысканных сумм между взыскателями.




Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 583;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.