Концептуальна модель предметної області

Діаграма «сутності - зв’язки» виступає засобом опису схеми бази даних на концептуальному рівні проектування. Метод був запропонований у 1976 році Пітером Пін Шань Ченом. На діаграмах концептуального рівня сутності зображуються прямокутниками, атрибути – еліпсами, зв’язки – ромбами.

Приведемо приклад концептуальної моделі предметної області обліку успішності студентів в межах кафедри. На рис. 2.5. наведений перший фрагмент концептуальної діаграми, який відображає приналежність студентів певній групі та вивчення студентами предметів.

 

 

Рис. 2.5 Фрагмент концептуальної моделі ПО на першому етапі

 

Успішність засвоєння матеріалів дисциплін контролюється заліковими заходами, які визначають бал кожного студента з певної дисципліни. Отже необхідно виділити окремо сутність Statement (успішність), яка буде відображати зв'язок між сутностями Subject та Student (рис. 2.6.).

 

Рис. 2.6. Фрагмент концептуальної моделі ПО на другому етапі

 

На діаграмі присутній один зв'язок «множина-до-множини», який є недопустимим в реляційній БД. Давайте проаналізуємо: кожен студент проходить контрольні заходи з декількох предметів і кожен предмет вивчається декількома студентами. Кожен студент навчається в одній групі і в кожній групі навчаються декілька студентів. Відомість на контрольний захід видається на групу студентів. Отже заміна сутності Student у зв’язку «отримують» на сутність Group вирішує конфліктну ситуацію. Кожен об’єкт БД має свої атрибути. Отже приходимо до такого вигляду фрагменту концептуальної діаграми ПО успішність, яка наведена на рис. 2.7.

Рис. 2.7. Фрагмент концептуальної моделі на третьому етапі

 

Взагалі, якщо досліджується достатньо об’ємна ПО, раціональним є розроблення декількох локальних концептуальних моделей при подальшому їх об’єднанні у більш складну загальну концептуальну модель. Локальні моделі формуються таким чином, щоб кількість об’єктів (сутностей) не перевищувала 6-7 штук.

 








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 1383;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.