Переваги і недоліки панельних досліджень

Переваги Недоліки
-Можливість порівнювати результати наступних досліджень із результатами попередніх; - Дозволяє встановлювати тенденції розвитку окремих явищ.   -Труднощі у формуванні репрезентативної вибірки; - Існування так званого ефекту панелі (коли споживачі відчувають себе під контролем та можуть змінювати свідомо чи несвідомо свою звичайну поведінку); - Смертність панелі (тобто відмова учасників від співпраці, зміна їх місця проживання чи фізична смерть осіб тощо).

 

Панельний метод збирання первинної інформації може передбачати використання опитування чи спостереження. Він має такі різновиди:

а) за часом існування

- короткострокові панелі (існують не більше одного року);

- довгострокові панелі (існують від 1 до 5 років);

б) за характером одиниць, які вивчаються;

- споживчі панелі (досліджуються індивідуальні споживачі, сім'ї чи домашні господарства);

- торгові панелі (досліджуються окремі організації торгівлі чи особи, що займаються торгівлею);

- панель промислових підприємств;

- панель експертів (включає спеціалістів із проблем, які досліджуються);

в) за характером проблем, які вивчаються:

- загальні панелі (які формуються репрезентативними стосовно всіх жителів певного регіону для вивчення загальних тенденцій окремих явищ);

- спеціалізовані панелі (для вивчення певних видів товарів та товарних груп);

г) за методом отримання інформації:

- панелі, учасники яких висилають необхідну інформацію поштою (щоденники, анкети);

- панелі, учасники яких дають відповіді усно;

- панелі, де поєднуються письмова та усна форма опитування.

За допомогою використання споживчої панелі, яка базується, в основному, на методі опитування, можна отримати інформацію про кількість товару, який закуповується сім'єю, розміри фінансових витрат на окремі види товарів; частку ринку основних виробників товарів; найкращу ціну та упаковку товарів; прихильність споживачів до окремих марок товарів, а також про відмінності у поведінці споживачів окремих сегментів ринку. Споживча панель використовується при вивченні структури споживання та переваг споживачів.

Торгова панель включає в себе головним чином магазини роздрібної торгівлі і базується на використанні спостереження. Вона дозволяє отримати інформацію про розвиток збуту певних груп товарів, розмір запасів товарів на складах магазинів, швидкість збуту, обсяги середніх закупівель. Торгова панель найбільш придатна при збиранні інформації щодо формування оптимальних каналів розподілу.

Доцільність використання тих чи інших різновидів панелі визначається характером завдань, які вирішуються, і обсягом виділених засобів.

 








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 1359;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.