Парентеральне введення лікарських препаратів

Ін'єкції — це введення лікарських препаратів поза трав­ним шляхом, за допомогою шприца і голки.

Переваги. Миттєва дія, що є дуже важливим чинником при невідкладних станах. Точність дозування та підтриман­ня певної концентрації ліків у крові. Ліки потрапляють у кров і надходять до органів і тканин у незміненому ви­гляді.

Застосування ін'єкцій необхідне в тих випадках, коли приймання ліків через рот неможливе (внаслідок стенозу стравоходу, воротаря), при відсутності відповідних лікар­ських форм для внутрішнього вжитку.

Недоліки. Існують певні хворобливі стани, коли парен­теральне введення ліків стає утрудненим або неможливим, наприклад, при загостренні хвороб, що супроводжуються підвищеною кровоточивістю; при опіковій хворобі важкого перебігу, коли охоплена опіком значна площа тіла; при значних змінах у шкірі в ділянці ін'єкцій (екзема, псоріаз); при різних психічних станах (боязнь ін'єкцій, психічне збуд­ження, судоми, правець).

 

Внутрішньошкірні (інтракутанні) ін'єкції

При внутрішньошкірних ін'єкціях лікарську речовину вводять у товщу шкіри, не доходячи до підшкірної основи.

Застосовують такі ін'єкції при виконанні алергічних проб (виявлення різних природних та штучних алергенів), імунологічних проб на туберкульоз (Манту), бруцельоз (Бюрне), ехінококоз (Каццоні), проб на переносність ан­тибіотиків, на приховані набряки (Мак-Клюра — Олдрича), для місцевого знеболювання, для вакцинації.

Підшкірні (субкутанні) ін'єкції

Підшкірні ін'єкції набули широкого застосування, бо, по-перше, вони технічно легкі у виконанні, по-друге, існує безліч ліків, які в розчиненому вигляді швидко і добре всмоктуються в підшкірній основі. Для виконання цих ін'­єкцій потрібні шприци ємкістю від 1 до 10 мл та голки довжиною 2,5—4 см і діаметром 0,5—0,6 см.

Внутрішньої язові ін'єкції

Цей метод ін'єкцій дуже поширений. Його застосову­ють у випадках, коли потрібно одержати більш швидкий ефект, ніж при підшкірній ін'єкції, бо м'язи краще, ніж підшкірна основа, постачаються кров'ю та лімфою. Деякі препарати при підшкірному введенні викликають біль та погано розсмоктуються, що призводить до утворення інфіль­тратів. У таких випадках застосовують внутрішньом'язовий метод ін'єкцій. Це дає змогу ввести більшу, ніж при внутрішньошкірному введенні, кількість препарату — до 10 мл.

Венепункція

Венепункцію — проколювання периферичних вен — ви­конують з метою введення у вену медикаментозних засобів у незначній кількості — до 20—50 мл (внутрішньовенне впорскування), необхідної лікувальної рідини в значній кількості — 200—500 мл і більше (внутрішньовенне пере­ливання, або інфузія).

Внутрішньовенні ін'єкції (впорскування)

Внутрішньовенні впорскування — це внутрішньовенне струминне введення в організм хворого невеликої кількості (10—20 мл) лікарських препаратів. олійних розчи­нів) , сепсис.

Внутрішньовенні вливання (інфузії)

Внутрішньовенні інфузії звичайно здійснюються кра­пельним шляхом, щоб не перевантажувати рідиною серце­во-судинну систему та мати змогу забезпечити тривале або на деякий час постійне введення ліків, рідини.

Цю процедуру виконують при важких серцево-судинних захворюваннях (гостра серцева недостатність, інфаркт міо­карда, інсульт, колапс, шок), важких приступах бронхіаль­ної астми, важких захворюваннях нирок з нирковою недо­статністю, уремією, захворювання печінки (гепатит, цироз) з печінковою недостатністю (комою), інтоксикаціях, при септичному стані, значних втратах рідини, наприклад, не­стримному блюванні, поносах, надмірних крововтратах, при порушенні водно-сольового балансу, при необхідності па­рентерального харчування хворих.








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 2750;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.