Розслідування і облік аварій

 

Аварія – це несподіваний вихід з ладу, пошкодження будь – якого механізму, машини та ін. під час роботи або руху.

На підприємстві згідно до вимог законодавства і нормативних актів з питань цивільної оборони і охорони праці повинні бути розроблені і затверджені роботодавцем:

- план попередження надзвичайних ситуацій, в якому розглядаються можливі аварії та інші надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру, прогнозуються наслідки, визначаються міри по їх запобіганню, строки виконання;

- планом ліквідації аварій передбачені дії посадових осіб і робітників підприємства під час стихійного лиха, обов'язки професійних аварійно – рятувальних формувань або інших організацій, які залучаються під час ліквідації надзвичайних ситуацій (НС).

Аварії поділяються на дві категорії:

А) до І першої категорії відносяться аварії внаслідок яких:

- загинуло 5 або більше, або травмовано 10 і більше осіб;

- відбувся виброс отруйних, радіоактивних, біологічнонебезпечних речовин;

- зросла концентрація забруднюючих речовин в природнє середовище більш ніж в 10 раз;

- зруйновані будови або основні конструкції об'єкту, що створило загрозу для життя і здоров'я значної кількості робітників підприємства і населення;

Б) до ІІ категорії відносяться аварії внаслідок яких:

- загинуло до 5 осіб або травмовано від 4 до 10 осіб;

- зруйновані будови, основні конструкції об'єкту, що створило загрозу для життя і здоров'я робітників цеху, ділянки (100 і більше осіб).

Роботодавець зобов'язаний діяти згідно з планом ліквідації аварії.

Він зобов'язаний негайно повідомити місцеві органи Держгірпромнагляду, орган, до сфери управління якого належить підприємство, місцевий орган виконавчої влади, штаб цивільної оборони та з надзвичайних ситуацій, прокуратуру, відповідний профспілковий орган.

Розслідування аварій без нещасних випадків проводиться комісіями:

- для аварій І категорії – наказом міністерства або іншого центрального органу виконавчої влади за погодженням з відповідними органами Держгірпромнагляду, МНС або теріторіальним штабом цивільного захисту.

- для аварій ІІ категорії – наказом керівника органу, до сфери керування якого належить підприємство, або розпорядженням районного або місцевого органу виконавчої влади.

Головою комісії призначається представник органу, до сфери керування якого належить підприємство, місцевого органу виконавчої влади або представник Держгірпромнагляду.

Комісія з розслідування повинна протягом 10 робочих днів розслідувати аварію і скласти акт за формою Н – 5 для кожного постраждалого.

 








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 508;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.