Призначення гальмівної системи.

Гальмівним управлінням називається сукупність систем автомобіля, покликаних зменшувати швидкість руху аж до повної зупинки й утримувати автомобіль на ухилі необмежено тривалий час.

Гальмівна сила може мати аеродинамічну природу, бути наслідком використання сил тертя, гідравлічного опору або електромагнітного поля. Для створення аеродинамічній гальмівної сили використовується гальмівний парашут або спеціальні «закрилки», висунуті з кузова автомобіля. Такий спосіб гальмування використовується тільки на гоночних автомобілях, так як він ефективний тільки при високій швидкості.

Найбільш часто для уповільнення автомобіля або утримання його на ухилі при стоянці використовують гальмівну силу між колесом і дорогою. Ця сила виникає в результаті того, що штучно може вільне обертання колеса. Напрямок гальмівної сили протилежно напрямку руху автомобіля. Перешкода обертанню колеса можуть створювати колісний гальмівний механізм, двигун автомобіля або спеціальний гідравлічний або електричний гальмо-сповільнювач, встановлений в трансмісії.

Гальмівна сила в плямі контакту шини з дорогою тим більше, чим більше виявляється опір обертанню колеса. Це опір тим більше, чим сильніше водій натискає педаль гальма. Однак не варто думати, що збільшуючи зусилля на педалі, можна довести гальмівну силу до нескінченності. Максимальне значення гальмівної сили залежить ще і від зчеплення колеса з дорогою. Чим краще зчеплення шини з дорогою, тим більша гальмівна сила може бути отримана. Зчеплення залежить від вертикального навантаження, що притискає колесо на дорозі (вертикальна реакція), малюнка протектора шини і її конструкції, стану дорожнього покриття. Так, на асфальтовій сухій дорозі гальмування більш ефективно, ніж на тій же дорозі під час дощу або на льоду. Максимальне зчеплення колеса з дорогою при гальмуванні забезпечується при коченні з одночасним частковим проковзуванням. Коли колесо повністю блокується, тобто, ковзає по дорозі без провертання, то зчеплення зменшується на 20-30 % від максимального значення. Бажано при гальмуванні колесо не доводити до повного блокування.

Для отримання максимального значення гальмівної сили всі колеса автомобіля робляться гальмуючими, тобто використовуються всі вертикальні реакції від дороги, що діють на колеса автомобіля.

Вертикальні реакції від дороги на передні і задні колеса автомобіля змінюються при зміні його завантаження, особливо у вантажних автомобілів, причепів (напівпричепів) і автобусів. Так, наприклад, вертикальні навантаження на задні колеса порожнього вантажного автомобіля можуть відрізнятися від навантажень повністю завантаженого автомобіля в 3-4 рази. Крім того, при гальмуванні, по мірі збільшення уповільнення автомобіля, змінюється співвідношення вертикальних реакцій на передніх і задніх колесах. Відбувається перерозподіл реакцій: зростання на передніх і зменшення на задніх колесах. Для підвищення ефективності гальмування гальмівні сили також мають змінюватися пропорційно зміні вертикальних реакцій на передніх і задніх колесах.








Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 833;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.