Венчурні фонди та особливості іх функціонування

Необхідною умовою розвитку національної економіки сьогодні є ефективні інновації. За результатами численних досліджень економічна віддача інвестицій в інновації в середньому перевищує окупність в будь-яких інших сферах застосування фінансових ресурсів. Супутні ж вигоди для суспільства від реалізації інновацій завжди більше в порівнянні з прямим ефектом первісного призначення розробки. Головною причиною цього є те, що венчурний капітал являє собою фінансову ланка інноваційної інфраструктури, що об'єднує носіїв капіталу і носіїв технологій. Він вирішує проблему фінансової недостатності в секторі стартують інноваційних проектів.

Слово «venture» в перекладі з англійської означає «ризиковане підприємство або починання». Венчурний капітал як альтернативне джерело фінансування приватного бізнесу зародився в США в середині 50-х рр. ХХ ст. Аналіз трактувань поняття «венчурний капітал» зарубіжними та вітчизняними авторами [12, 13, 14, 15, 16] дозволяє виділити основні особливості його функціонування:венчурный капитал инвестируется в проекты с повышенным риском (в основном инновационные проекты);

· венчурний капітал розрахований на отримання високої норми прибутку;

· венчурні інвестори беруть участь у діяльності компанії-реципієнта тимчасово;

· венчурний капіталіст інвестує не тільки кошти, а й свої управлінські здібності;

· венчурний капітал надається порційно в залежності від фази (етапу) життєвого циклу компанії.

· інвестування здійснюється в малі та середні приватні або приватизовані підприємства без надання ними будь-якої застави або застави, на відміну, наприклад, від банківського кредитування.

Європейські венчурні фонди воліють інвестувати в компанії, що знаходяться на стадії розширення, а американські традиційно орієнтуються на фінансування в першу чергу нових і дуже молодих інноваційних об'єктів [17,14, 2].

Що стосується організаційно-правових форм, то венчурний інститут може бути утворений як самостійна компанія (у формі товариства) або існувати як обмеженого партнерства.

Законом України “Про інститути спільного інвестування (пайові і корпоративні інвестиційні фонди)“ (інститути спільного інвестування - далі ІСІ) від 15.03.2001 р. передбачено функціонування венчурних фондів, де визначено, що венчурний фонд – це недиверсифікований ІСІ закритого типу, який здійснює виключно приватне розміщення цінних паперів власного випуску, активи якого більш ніж на 50% складаються з корпоративних прав і цінних паперів, не допущених до торгів на фондовій біржі або в торгово – інформаційній системі.

 








Дата добавления: 2015-12-01; просмотров: 856;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.