Якщо розглядати мікроекономічну систему з точ­ки зору змісту економічних відносин, які складаю­ться в ній, то мікросистема є ринковою системою.

Ринок — спосіб взаємодії економічних суб'єктів, який ґрунтується на ціновій системі та конкуренції. Це особливий механізм координації економічних дій.

Ринковий зв'язок, що встановлюється між продав­цем і покупцем, має деякі відмінні риси:

1) рівноправне становище учасників. Це означає, що ні продавець, ні покупець не повинен мати мож­ливостей позаекономічного примусу контрагента до вступу у відносини обміну. Звичайно, це не виключає монопольного становища когось із учасників ринкового зв'язку, але у цьому випадку примус буде мати економічний характер;

2) використання принципу економічного зиску як основного критерію доцільності вступу у ринковий зв'язок.

Основні правила, якими керуються учасники обміну, такі:

2.1 обмін має приносити зиск;

2.2 кожен намагається здійснити угоду з максимальним зиском для себе;

2.3 краще здійснити угоду з меншим зиском, ніж взагалі відмовитися від неї;

3) повна економічна відповідальність учасни­ків за свої дії. Якщо свобода — це один бік ринкового становища суб'єкта, то повна самовідповідальність — інший. Коли економічний суб'єкт обирає контрагента без примусу, за власною волею, то, звичайно, сам має відповідати за свій вибір.

Сферу обміну можна уявити як рух двох зустріч­них потоків: товарів і грошей. Наочна схема круго­обігу товарів і грошей (рис. 1.1) допоможе краще уявити ринкову систему та зрозуміти логіку побудови курсу мікроекономіки.

Поведінка економічних суб'єктів на ринку багато у чому залежить від стану конкурентного середовища. Тому в мікроекономічному аналізі особливу увагу приділяють конкуренції, окремо розглядаючи ринки чистої конкуренції, монополістичної конкуренції, олігополії та чистої монополії.

Нормальним станом мікросистеми є її спрямова­ність на досягнення рівноваги як окремих суб'єктів (насамперед споживача та виробника), так і системи в цілому. З'ясування механізмів встановлення та віднов­лення стану рівноваги мікросистеми — головне за­вдання мікроекономіки.








Дата добавления: 2015-12-01; просмотров: 629;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.