Загальні відомості про розмноження однорічних та багаторічних рослин

Однорічні та багаторічні квіткові рослини широко використовуються для створення клумб, рабаток при озелененні територій навколо будинків та зелених насаджень загального користування. Деякі з цих рослин вирощуються для зрізу на букети.

Насінням розмножують одно-, дворічні рослини, а багаторічні -переважно вегетативним способом.

Теплолюбні однорічники з тривалим вегетаційним періодом -бегонію завжди квітучу, петунію, сальвію, пеларгонію, гвоздику Шабо, лобелію висівають в закритих приміщеннях в ящики та обов'язково пікують.

Витривалі і невибагливі айстри, чорнобривці, колеус, алісум висівають в тепличні грядки, парники з наступним лікуванням рослин або без нього. Ці рослини можна також висівати безпосередньо в ґрунт, але потім, для забезпечення кращого розвитку, проріджують сходи. При такому вирощуванні квіткових рослин їх цвітіння наступає пізніше та збільшується витрата насіння. Такий метод вирощування квіткових рослин називають безрозсадним.

Технологія вирощування дворічних рослин відрізняється за терміном висіву. На відмінну від однорічних рослин, насіння яких висівають в поточному році вирощування, дворічні рослини слід висівати в попередньому році. При вирощуванні розсади гвоздики турецької насіння висівають в травні-червні місяці - насіння висівають у парниках після вибору розсади літників. За літні місяці розсада досягає стандартних розмірів і вже у вересні, після перших ранніх осінніх заморозків, її висаджують на постійне місце замість літників, які відцвіли та пропали. До морозу рослини добре укорінюються та галузяться.

При вирощуванні віоли насіння висівають в парники в липні-серпні місяці. При загущених посівах проводять пікування в холодні парники або на відкритий ґрунт у грядки на дорощування. Стандартні рослини можна реалізовувати уже осінню до настання холодів. Решта розсади реалізовують навесні при частковому або масовому зацвітанні віоли. Ця рослина добре переносить пересадку та зберігає декоративність протягом двох місяців.

Вирощування розсади двохрічних рослин в парниках збільшує їх продуктивність, зменшує забур'янення парникових площ.

Більшість багаторічних квіткових рослин погано розмножуються з насіння. Для їх розмноження застосовують вегетативне розмноження.

Вегетативне розмноження основане на здатності рослин відновлювати утрачені частини (зокрема - корені). Розрізняють природне і штучне вегетативне розмноження.

Природне вегетативне розмноження проходить при допомозі спеціалізованих вегетативних органів: кореневих та стеблових клубнів, кореневищ, цибулин, клубнецибулин, вусів. Такий спосіб розмноження закладений самою природою та є властивим для певних видів рослин.

Штучне вегетативне розмноження проводять, як спеціалізованими так і неспеціалізованими вегетативними органами. У цьому випадку органи, які необхідні для нормального розвитку рослини, можуть появитися до відділення будь-якої частини від материнської рослини (поділ кущів, кореневі відприски, відводки). Можна також штучно стимулювати утворення коренів, пагонів тощо після відділення частини рослини (шляхом живцювання).








Дата добавления: 2016-02-04; просмотров: 1231;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.