Терміни відпуску розсади.

Відпуск розсади або висадка її на постійне місце залежить від біологічних особливостей рослин та кліматичної зони вирощування. Дворічні та деякі однорічні холодостійкі рослини, які переносять невеликі заморозки та значне пониження нічної температури, висаджують на відкритий грунт при прогріванні ґрунту.

В районах заходу України однорічні та теплолюбиві рослини висаджують у відкритий ґрунт тільки після 20 травня (кінець можливих пізніх заморозків).

Облік розсади проводиться при її відпуску. При цьому облік тісно пов'язаний з пакуванням та транспортуванням. При сучасній технології вирощування розсади в палетках, що дозволяє максимально зберегти кореневу систему неушкодженою, облік здійснюється за кількістю палеток. Перед відпуском палетки переглядаються, на місце рослин, що відпали, додають здорові екземпляри. Після цього рослини в палетках добре поливають. Палетки складають на полки спеціальних візків, обмотують плівкою, щоб не допустити зсуву з полок, і транспортують в такому вигляді до замовника. Аналогічно можна відправляти розсаду в торфоперегнійних горшках та земляних кубиках. Відпуск розсади можна також здійснювати в лікувальних ящиках. Перераховують розсаду в кількох пікувальних ящиках з однаковим процентом приживлення, встановлюють середню кількість в ящику, що і враховується при обліку та відпуску посадкового матеріалу.

При відпуску розсади з парників її вибирають в ящики, на дно яких насипають 3-5-сантиметровий шар землі (рис. 24). Розсаду за день до вибирання добре поливають. Роблять контрольні вибірки і встановлюють середню кількість розсади, яка поміщається в руці. Залежно від виду рослини, яку вибирають, в ящик можна помістити різну кількість рослин. Для спрощення підрахунків при виборці в кожен ящик складають якусь певну кількість рослин. Для полегшення обліку краще якщо ця кількість рослин кратна 100.

 

Рис. 24. Розсада капусти, вибрана з парникка.

Розсаду найкраще висаджувати зразу ж на постійне місце, але до-парника в ящик пускається кількаденне зберігання в прохолодному місці. Кожний день затримки з посадкою розсади знижує приживання рослин.

У парниках розсадним способом вирощують овочеві (капусту всіх видів, помідори, селеру, цибулю-порей) та квіткові рослини (чорнобривці, жоржини, агератум, аліссум, айстри, антирінум, сальвію).








Дата добавления: 2016-02-04; просмотров: 944;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.