Компонування будівель і споруд на промисловому майданчику

 

На генеральному плані підприємства чи промислового комплексу розташування будівель і споруд повинно відповідати таким вимогам:

- необхідно передбачати прохідне провітрювання самого майданчика і міжцехових просторів;

- уникати розповсюдження шкідливих домішок в повітрі на інші „чистіші” виробництва;

- вирішити проблему одноразового викиду на майданчику всіх шкідливих речовин;

- вирішити організацію чіткої системи централізованих викидів і припливних центрів систем вентиляції.

Для виконання перерахованих вимог в основу планових рішень повинні бути закладені такі принципи:

- формування підприємства автономними технологічними комплексами;

- блокова система забудови генерального плану;

- зонування території на всіх етапах розвитку підприємства;

- централізація технологічних комунікацій.

Необхідно передбачати адміністративну, виробничу, допоміжну виробничу і складську зони. Технологічні потоки при цьому розташовуються на генеральному плані паралельно один одному і перпендикулярно до напряму розвитку підприємства. Це створює сприятливі умови для їх обслуговування, централізації викидів, очищення від шкідливих речовин і провітрювання майданчика.

Будівлі та споруди на генеральному плані доцільно орієнтувати довгою стороною вздовж пануючих вітрів, використовуючи магістральні проїзди, розриви між кварталами і блоками як аераційні коридори, ширина яких 36...60 м. При компонуванні виробництв, розташованих у декількох будівлях і спорудах різної висоти, рекомендується проектувати об’єкти меншої висоти зі сторони пануючого направлення вітру. При відсутності пануючого направлення руху вітру вищі будівлі та споруди доцільно розташовувати ближче до центра планованого блока.

Адміністративно-господарські будівлі, розташовані у виробничій зоні, захищають смугою зелених насаджень від шкідливого впливу газів, пилу, шуму тощо. При значному масиві зелених насаджень забезпечують розрив між ними для провітрювання. При виборі асортименту деревно-кущових порід враховуються не тільки декоративні, але і санітарні та протипожежні властивості, а також стійкість у певних рослин проти дії виробничих хімічно шкідливих речовин.

 

 








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 885;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.