Ковзання у пасовій передачі

Дослідження М.Є. Жуковського показали, що у пасових передачах два види ковзання:

- пружне ковзання (при будь-якому навантаженні);

- буксування ( при перевантаженні).

Якщо до кінців паса на загальмованому шківі підвісити рівні ваги G (рисунок 3.19), то під дією них між шківом та пасом виникне деякий тиск та відповідні йому сили тертя. Якщо до однієї з гілок додати вагу G1 ,більшу за сили тертя, то рівновага порушиться і пас зісковзне зі шківа. Якщо G1 менше за сили тертя – рівновага збережеться. Однак при будь-якій малій вазі G1 гілка, на яку додана ця вага, отримає деяке додаткове подовження. Значення відносного подовження, постійне для вільної гілки, буде поступово зменшуватись по дузі обхвату та стане дорівнювати нулю в деякій точці С. Положення точки С визначається з умови рівності ваги G1 та сумарної сили тертя, яка прикладена до паса по дузі АС. Додаткове пружне подовження паса супроводжується його ковзанням по шківу – пружнім ковзанням. Дуга АС – дуга пружного ковзання. Дуга ВС – дуга спокою.

.

Чим більше G1, тим більше АС і менш ВС. При збільшенні G1 до значення, яке дорівнює запасу сил тертя, дуга ВС дорівнюватимн нулю, а дуга пружного ковзання розповсюдиться на весь кут обхвату a – рівновага порушиться (буксування).

На працюючій пасовій передачі роль ваги G виконує сила натягу веденої гілки F2 , а роль додаткової ваги G1 – колова сила Ft.Різниця натягу веденої та ведучої гілок, яке утворюється навантаженням, викликає пружне ковзання. При цьому дуги пружного ковзання розташовуються з боку гілок, що збігають.

При проходженні ведучою гілкою ділянка l збільшиться на l+D, а веденою зменшиться на l-D (рисунок 3.20). Визначаючи колові швидкості шківів по сумісному переміщенню з пасом на ділянках дуг спокою, отримаємо:

– для ведучого шківа ;

– для веденого шківа , тобто .


Зі збільшенням навантаження збільшується D, збільшується різниця швидкостей, тобто передаточне відношення змінюється.

Пружне ковзання є причиною мінливості передаточного відношення та збільшує витрати на тертя.








Дата добавления: 2016-01-26; просмотров: 718;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.