Моделювання на рівні регістрових передач

 

При моделюванні цифрових систем ЦС на рівні регістрових передач КС описується в вигляді модулів (блоків), які зберігають та трансформують (опрацьовують) дані. Їх можна умовно розділити на блоки, що відносяться до тракту передачі і опрацювання даних (опе-раційний пристрій або інформаційний тракт), і пристрій керування (рис.4.2).

До операційного пристрою відносяться регістри для зберігання даних і блоки, що перетворюють дані (суматори, перемножувачі, компаратори, лічильники, АЛП і т. д.). До операційного пристрою можна віднести і оперативну пам'ять.

 

Операційний пристрій
Вхід Вихід

 
 


Пристрій керування


Рисунок 4.2 - Структура пристрою, що моделюється

Пристрій керування забезпечує потрібну послідовність елементарних операцій (читання, запис і перезапис інформації, зсув інформації і т.п.). Такі операції прийнято називати мікроопераціями, або мікрокомандами. Звичайно в ЦС кожній мікрооперації відповідає власний ініціюючий сигнал.

Моделі компонентів ЦС представляються функціями, що ними виконуються, без розкриття внутрішньої структури, часу спрацьовування, затримок і т.п. Струми, напруги, пороги спрацьовування пристроїв, навантажувальні здібності не враховуються при моделюванні на регістровому рівні. Наприклад, моделлю тригера є елементарний пристрій, що зберігає один біт інформації, моделлю п - розрядного регістру - пристрій, що зберігає п біт інформації. Типи тригерів, що складають регістр, і спосіб побудови регістра не приймаються до уваги.

Модель пристрою керування (керуючого автомата), зазвичай

будується на основі оператора вибору GASE, використовуючи в якості ключа вибору варіанта змінну стану автомата в поточний момент часу. В середині кожного варіанта визначаються вихідні сигнали, які формуються в відповідності до вхідних, і перехід до наступного стану автомата.

Сигнали моделюються рядками, що складаються з нулів і одиниць. Ці рядки відповідають станові регістрів, лічильників, шин передачі інформації.

Робота ЦС проходить по тактах. У кожнім такті роботи пристрій керування формує сигнали, що ініціюють виконання деяких дій в операційному пристрої. Як правило, ЦС працює по програмі, що зберігається в пам'яті, і виконувані в кожен конкретний момент часу дії визначаються поточною командою програми. Реалізація кожної команди програми здійснюється за декілька синхротактів, протягом яких виконується необхідна сукупність мікрооперацій. У кожної ПК набір мікрооперацій точно визначений, кількість їх у реальних ПК складає від декількох десятків до декількох сотень.

Викладені принципи роботи ЦС реалізуються в програмах моделювання на реєстровому рівні. Робота моделюючої програми протікає по синхротактах, усередині кожного з яких виконується одна або кілька мікрооперацій.

Таким чином, моделювання ЦС на рівні реєстрових передач полягає в покомандній імітації виконання машинної програми, записаної в пам'яті цієї ЦС, і аналізі перетворень інформації, представленої у двійковій формі, що циркулює між функціональними пристроями. Машинна програма, що моделюються, записана на рівні машинних команд, відіграє роль вхідних даних для моделюючої програми. Керування роботою моделюючої програми здійснюється за допомогою директив.

 








Дата добавления: 2015-11-28; просмотров: 729;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.