Організація обліку зносу та ремонту необоротних активів.

Необоротні активи підприємства у процесі експлуатації мають властивість зношуватися, втрачати свої пер­вісні властивості. У цілях накопичення фінансових ресурсів для подальшої заміни використовуваних об'єктів на нові, підприємство поступово протягом строку їх корисної експлуатації нараховує їх амортизацію.

Відображаючи знос необоротних активів, використовують відо­мість нарахування зносу на основні засоби ф. ОЗ-12

Норма та сума зносу також фіксуються в картках ф. ОЗ-6 та ОЗ-8 . Приймаючи на баланс необоротні активи, що були раніше у використанні, відображають і суму зносу, що була нарахована попередньо. Загальну суму зносу відображають у оборотно-сальдовій відомості, та у Головній книзі. Загальну схему документо-обороту відображено на рис.13.1.

 

Рис. 13.1. Рух облікової інформації у процесі обліку зносу

 

Результатом експлуатації основних засобів є, зокрема, фізичний знос. Досягнення певного ступеня зносу є підставою для ремонтних робіт. Організація обліку ремонтів основних засобів залежить від способу – підрядного чи господарського – здійснення ремонтних робіт. За підрядного способу ремонтних робіт організація обліку зводиться до візування договору на здійснення ремонтних робіт. Головний бухгалтер підприємства має звернути увагу на порядок розрахунків, вартість робіт, якість матеріалів, що їх пропонується використовувати в ремонтних ро­ботах, та терміни виконання робіт. Вибір оптимального варіанта забезпечить економію коштів, дотримання фінансової дисциплі­ни та високу якість ремонтних робіт.

У разі госпрозрахункового способу робіт організація відповідно­го обліку полягає у складанні пооб'єктної дефектної відомості та за­гального кошторису ремонтних робіт, розробці номенклатури ста­тей витрат із розшифруванням кожної з них, а також у виборі носіїв облікової інформації щодо обліку ремонту основних засобів.

Дефектну відомість складає відповідний спеціаліст за кожним об'єктом, подаючи в ній перелік конструкцій, деталей, вузлів, які підлягають заміні; перелік ремонтних робіт. Після затвердження керівником підприємства дефектні відомості передаються до плано­во-фінансового відділу, де на їх основі складається кошторис ре­монтних робіт.

Номенклатуру витрат на ремонтні роботи визначає та розроб­ляє підприємство за такими загальними елементами витрат:

- заробітною платою;

- матеріалами;

- іншими прямими витратами;

- накладними витратами.

Для обліку витрат на ремонтні роботи за кожним об'єктом відкривається багатографна картка, причому перелік статей ви­трат у ній має відповідати статтям витрат кошторису. Прийняття виконаного ремонту оформлюється Актом прийняття — здавання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів.








Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 901;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.