Головний спеціаліст з охорони праці

Виконує свої функціональні обов'язки відповідно до Положення, ст. 15 Закону України «Про охорону праці».

Постійно удосконалює організацію роботи щодо створення здорових і безпечних умов праці, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань, виконання рішень вищестоящих органів з питань поліпшення охорони праці, організовує адміністративно-громадський контроль стану організації охорони праці відповідно до цього Положення.

. Здійснює відомчий контроль за станом охорони праці на виробництві, удосконалює його організацію з урахуванням конкретних особливостей підприємства, видає керівникам підрозділів обов'язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків.

Взаємодіє з функціональними підрозділами, надаючи їм методичну допомогу в роботі по створенню здорових і безпечних умов праці, попередження аварій і травматизму.

Розглядає і узагальнює пропозиції функціональних підрозділів підприємства з формування планів поліпшення умов охорони праці та санітарно-оздоровчих заходів, інших заходів з охорони праці, перевіряє їх обґрунтованість, готує до затвердження і організовує їх реалізацію.

Проводить наради та консультації з питань охорони праці за участю представників функціональних підрозділів, здійснює методичне керівництво заходами з паспортизації умов праці.

Готує пропозиції керівництву про залучення фахівців до розслідування аварій і нещасних випадків на виробництві, а також до участі в роботі комісій, груп і рад з питань охорони праці. Направляє керівнику підприємства подання про притягнення до відповідальності посадових осіб, які порушили вимоги охорони праці.

Забезпечує підрозділи і ділянки виробництва нормативною документацією з охорони праці, необхідної для проведення роботи щодо створення здорових і безпечних умов праці на підприємстві.

Надає методичну допомогу керівникам функціональних підрозділів і служб у складанні переліків робіт і професій з підвищеною небезпекою на підприємстві, перелік інструкцій з охорони праці, необхідних для виробництва робіт, контролює якість та своєчасність їх розробки відділами, а також узгодження, затвердження і перегляду.

 

. Керівник структурного підрозділу (Начальники відділів, тервідділів)

Забезпечує на робочих місцях безпечні та здорові умови праці, що виключають нещасні випадки, аварії та професійні захворювання.

Забезпечує справність і безпечну експлуатацію виробничого обладнання, захисної техніки, контрольно-вимірювальних приладів, транспортних і вантажопідіймальних засобів, санітарно-технічних пристроїв, інструменту та ЗІЗ. Своєчасно їх відчуває або пред'являє до випробувань і оглядам, веде технічну документацію (паспорти, формуляри, сертифікати, акти випробувань, карти, посвідчення та ін.) Впроваджує ССБТ.

Забезпечує дотримання протипожежних вимог стандартів, норм, правил, а також виконання вимог приписів і постанов органів відомчого та державного нагляду.

Містить у справному стані засоби протипожежного захисту і зв'язку, пожежне обладнання та інвентар, не допускає їх використання не за призначенням.

Забезпечує наявність куточків, стендів з охорони праці, плакатів і знаків безпеки, а також іншої наочної агітації з охорони праці.

Організує систему адміністративно-громадського контролю за станом охорони праці у своєму підрозділі і особисто в ній бере участь. Перевіряє справність устаткування, механізмів, пристроїв та інструменту, вентиляційних установок, систем опалення та освітлення, огороджувальних та запобіжних установок, пристроїв автоматичного контролю і сигналізації; наявність і справність захисних заземлень, ЗІЗ, а також наявність на робочих місцях і стан робочих інструкцій з охорони праці , плакатів, знаків безпеки, цехових куточків, стендів з охорони праці та інших засобів наочної агітації.

Забезпечує проведення паспортизації умов праці у виробничих приміщеннях, своєчасне і правильне заповнення санітарно-технічних паспортів.

Вживає заходів з локалізації несприятливого впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів на навколишнє середовище.

Забезпечує виконання у встановлені терміни наказів і вказівок, розпоряджень і пропозицій органів державного нагляду, господарських органів.

Розробляє заходи з раціоналізації режимів праці і відпочинку, оздоровлення умов праці та попередження травматизму, вносить їх для включення в плани поліпшення умов і охорони праці, а також у колективний договір. Забезпечує їх своєчасне виконання.

Виявляє потребу і своєчасно складає заявки на забезпечення працюючих ЗІЗ, спецхарчуванням і милом, контролює реалізацію заявок. Забезпечує видачу (згідно з чинними нормами), зберігання, ремонт, прання і сушіння спецодягу, спецвзуття та санітарного одягу.

Розробляє робочі інструкції з охорони праці та пожежної безпеки за професіями та видами робіт, організовує їх погодження та затвердження, а також своєчасний перегляд.

Організовує навчання та інструктаж працюючих відповідно до Положення про порядок проведення навчання, перевірки знань та інструктажів з питань охорони праці та пожежної безпеки. Не допускає до робіт з підвищеною небезпекою осіб, які не мають відповідного допуску.

Негайно повідомляє адміністрації та спеціалісту з охорони праці готелю про кожний нещасний випадок у своєму підрозділі; забезпечує в тридобовий термін розслідування його обставин і причин; вживає заходів щодо попередження подібних випадків, застосовує систему стимулювання безпечної праці.

Веде облік втрат робочого часу через виробничого травматизму, професійної та загальної захворюваності, а також через інших причин тимчасової непрацездатності; заповнює пункт акта форми Н-1, Н-5, НПВ, про наслідки нещасних випадків і направляє повідомлення про це по інстанціям.

Веде облік наявних у підрозділі ОВФП, вживає заходів щодо їх запобігання.

Організовує заходи з підготовки підрозділу до роботи в зимовий період, організації питного та митьевого водозабезпечення працівників свого підрозділу, організації прийому ними їжі, своєчасного проходження персоналом періодичних медичних профоглядів і обстежень.

Виключає допуск до виконання робіт, до яких висуваються додаткові (підвищені) вимоги безпеки праці, осіб, які не пройшли відповідного спеціального навчання і не мають посвідчує документа, а також осіб, які не пройшли встановлених медичних оглядів.

Несе персональну відповідальність за невиконання функціональних обов'язків, викладених у цьому Положенні.








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.