Система фінансового права

Система фінансового праваяк галузі права — це об'єк­тивно обумовлена фінансовою системою внутрішня його бу­дова, об'єднання і розташування фінансово-правових норм у певній послідовності.

За своєю значимістю фінансово-правові норми нерівні. У фінансове право включають норми, які закріплюють поло­ження, що застосовуються в усіх видах фінансової діяльності (наприклад, норми, що регулюють проведення фінансового контролю), і норми, що приймаються державою для регулю­вання конкретних видів фінансових відносин. Тому фінансове право складається з двох частин: Загальної і Особливої.

У Загальну частину сьогодні включають фінансово-правові норми, які закріплюють основи фінансової діяльності держави, її принципи, методи, правові форми; фінансову систему, коло і компетенцію органів держави і органів місцевого самовряду­вання в галузі фінансів і розмежування їх повноважень, види, форми і методи фінансового контролю. Положення, що вклю­чаються в Загальну частину фінансового права, мають однако­ве значення при здійсненні фінансової діяльності як органами держави, так і органами місцевого самоврядування.

Особлива частина фінансового права поділяється на розділи або підрозділи, які складаюся з фінансово-правових інститутів і субінститутів, у яких згруповані норми, що регулюють відно­сини в галузі:

1) державного і місцевих бюджетів;

2) державних і муніципальних позабюджетних цільових фон­дів;

3) державних і муніципальних доходів;

4) державного і муніципального кредиту;

5) державного і муніципального боргу;

6) обов'язкового страхування;

7) державних і муніципальних видатків;

8) валютного контролю;

9) грошової емісії та грошового обігу.

Система фінансового права, побудована на підставі об'єк­тивно існуючих фінансових відносин і досягнень загальної тео­рії права, дає можливість глибокого вивчення та правильного застосування фінансово-правових норм.

Фінансове право складається із правових норм, які включа­ються в акти різної правової форми (закони, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів тощо) з фінансових пи­тань, а в сукупності вони утворюють фінансове законодавство.

До фінансового законодавства входить велика кількість підзаконних актів: нормативні Укази Президента України з фінан­сових питань, накази і інструкції Міністерства фінансів Украї­ни, Головної державної податкової адміністрації, Головного державного казначейства, Головного контрольно-ревізійного управління. Усі нормативно-правові акти в галузі фінансів приймаються на основі законів і в розвиток їх приписів.

До фінансового законодавства належать і нормативно-пра­вові акти, видані органами місцевого самоврядування. Багато з них застарілі, бо були прийняті в перші роки існування суве­ренної держави, вони вимагають детального перегляду й онов­лення.








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 547;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.