Види цін залежно від території дії

єдині ціни– країни, що діють на території. В даний час до них відносяться ціни на продукцію, товари, послуги, регульовані Федеральними органами виконавчої влади Російської Федерації;
регіональні ціни– що діють на території регіону, до них відносяться ціни на продукцію, товари і послуги, регульовані органами виконавчої влади суб'єктів
місцеві ціни– міста, що діють на території, району і що відображають кон'юнктуру ринку, що склалася, вони схильні до динаміки у зв'язку із зміною попиту, пропозиції, інших ринкових чинників.

 

Однією з важливих класифікаційних ознак є диференціація цін залежно від сфери товарного обертання.

Сфера дії Види цін Різновиди цін
Виробництво Відпускні Оптові Відпускна (оптова) ціна підприємства Трансферна ціна.
Оптова торгівля Ціни закупівлі  
Роздрібна торгівля й сфера послуг Роздрібні ціни Ціна підприємств роздрібної торгівлі Ціна на продукцію суспільного (масового) харчування Ціна на побутові послуги
Сільське господарство Закупівельні ціни Гарантована ціна Ціна фактичної реалізації Середня ціна фактичної реалізації
Транспорт Тарифи на перевезення  
Будівництво Кошторисна вартість Прейскурантна ціна Договірна ціна  

 

Відпускні – це ціни, по яких підприємства-виробники реалізують товари народного вжитку постачальницько-збутовим (оптом) підприємствам, підприємствам роздрібної торгівлі або іншим підприємствам.
Оптові – це ціни, по яких підприємства-виробники реалізують продукцію виробничо-технічного призначення.
Різновидом відпускних (опті) цін є трансфертна ціна, вживана при реалізації виробів всередині організації (асоціації, підприємства) між його підрозділами.

Закупівельні – це ціни, по яких сільськогосподарські виробники реалізують свою продукцію. Ці ціни є вільними, встановлюються за угодою сторін, на основі їх в підприємствах сільського господарства розраховують середні ціни фактичної реалізації (2.2):
Кошторисна вартість– граничний розмір витрат на будівництво об'єкту.
Прейскурантна ціна– усереднена кошторисна вартість одиниці кінцевої продукції будівельного об'єкту (1 м2 площі, 1 м2 робіт і т. д.).
Договірна ціна– ціна, що встановлюється за угодою між замовником і підрядчиком.

 

6. Конкуренція, її форми і роль в ринковій економіці.

Конкуренція (від лат. "concurrientia" - стикатися) означає суперництво між суб'єктами ринкового господарства за найбільш вигідні умови виробництва, продажу і купівлі товарів. Такий вид економічних відносин функціонує тоді, коли виробники товарів виступають як самостійні суб'єкти господарської системи. У такому самому становищі повинні бути і покупці товарів.
Конкурентна боротьба за економічне процвітання і виживання є економічним законом ринкового господарства. Продавці хочуть продати свої товари найдорожче, але конкуренція змушує їх збувати продукцію дешевше, щоб стимулювати попит покупців. У боротьбі між продавцями і покупцями виграють ті, хто більш згуртований і має можливість нав'язати свою ціну. В умовах "вільної" конкуренції на ринку всі рівні, як продавці, і всі рівні, як покупці, але перемагає той, хто при тій самій якості товару має менші витрати виробництва або при тих самих витратах виробляє продукцію вищої якості.
Особливого розвитку конкуренція набула з переходом до великого товарного виробництва. У ХХ і на початку ХХІ ст. конкуренція в усіх країнах свідомо використовується як одна з рушійних сил економічного і соціального прогресу.
Функцій, які вона виконує.
По-перше, конкуренція є єдино можливим засобом досягнення збалансованості між попитом і пропозицією, а в кінцевому підсумку - між суспільними потребами і виробництвом.
По-друге, конкуренція виконує функцію спілкування і погодження інтересів виробників. В умовах розвинутого поділу праці інтерес кожного пов'язаний і взаємодіє з інтересами інших товаровиробників. Так, конкуренція підпорядковує індивідуальні прагнення суспільним інтересам.
Третя функція конкуренції - змушувати товаровиробників знижувати індивідуальні виробничі витрати. Зменшення витрат вимагає від підприємців постійно працювати над удосконаленням технічної бази виробництва, шукати шляхи економії сировини, матеріалів, устаткування і робочого часу, а також підвищення продуктивності праці.
Четверта важлива функція конкуренції - це стимулювання підвищення якості продукції та послуг. Конкуренція спонукає виробників неухильно запроваджувати у виробництво все нові й нові види продукції, а також виробляти один і той самий продукт найрізноманітніших модифікацій.
формування ринкової ціни. Це така ціна, яка врівноважує в собі не тільки попит і пропозицію, але й ціни попиту і пропозиції. За допомогою ринкової ціни конкуренція забезпечує збалансоване співвідношення між суспільними потребами і суспільним виробництвом.
Виконуючи ці функції, конкуренція забезпечує зростання економічної ефективності виробництва, підвищення його технічного рівня, удосконалення якості та структури суспільного продукту.
формами конкуренції.
Внутрішньогалузева - це конкуренція між виробниками певної галузі. Об'єктами такої конкуренції є умови виробництва, ринки збуту, "портфелі" замовлень, затрати виробництва, якість продукції та послуг. Вона зумовлює зростання ефективності всієї галузі.
Міжгалузева конкуренція здійснюється між виробниками (підприємствами, підприємцями) даної галузі й виробниками інших галузей. Об'єктом такої конкуренції є більш висока норма прибутку (рентабельності) в тій чи іншій галузі, отже, і боротьба за вигідніше вкладення капіталу. Ця конкуренція сприяє міжгалузевому переливанню капіталів і переміщенню ресурсів до більш ефективних галузей і сфер виробництва. Швидке переміщення капіталу і ресурсів з однієї галузі до іншої дає суспільству можливість найбільш раціонально використовувати засоби виробництва і робочу силу.
Міжнародна конкуренція являє собою конкуренцію виробників на світовому ринку і включає в себе як внутрігалузеву, так і міжгалузеву форми конкуренції. На світовому ринку домінуюча роль належить компаніям найбільш розвинутих країн. Міжнародна конкуренція сприяє зниженню інтернаціональних затрат, збалансованому розвитку світового ринку, переливанню капіталу не тільки між галузями виробництва, але й між державами світової співдружності.
У сучасній економічній науці розглядаються дві основні форми конкуренції: чиста або "досконала" та обмежена або "недосконала".
Досконала або чиста конкуренція - це така модель ринку, при якій вплив кожного учасника економічного процесу на загальну ситуацію настільки малий, що ним можна знехтувати. По-перше, при ній на ринку знаходиться багато незалежних продавців і покупців даного продукту. По-друге, ніким і нічим не обмежений доступ на ринок і такий самий вихід з нього всіх бажаючих. По-третє, фірми, що конкурують, випускають стандартизовану продукцію. По-четверте, в умовах чистої конкуренції відсутній будь-який вплив окремої фірми на рівень ринкової ціни. Учасники ринкових угод мають вичерпну і вчасну інформацію про якість товару, ціни і вигоду торгівлі
"Недосконала" (обмежена) конкуренція репрезентується двома основними формами: монополістичною конкуренцією та олігополією. Вони дають змогу окремій фірмі впливати на ринок.
Монополістична конкуренція - це конкуренція, яка виникає між монополіями. Вона може бути внутрі- та міжгалузевою, а також міжнародною. На відміну від вільної конкуренції, в умовах панування монополій конкуренція контролюється і певною мірою обмежується. Ступінь обмеження конкуренції залежить від масштабів монополізації виробництва й ринку. Основною ознакою монополії є можливість фірми (монополії) впливати на ринкові ціни та розвинутість нецінової конкуренції.

Олігополія (від гр. "oligos" - незначний; "poleo" - продаю) є конкуренція, при якій декілька великих фірм монополізують виробництво і збут основної маси продукції і ведуть між собою переважно нецінову конкуренцію.
Прикладом може бути автомобільна промисловість США, де три гіганти - "Дженерал моторс", "Форд" і "Крайслер" - виробляють більше 90% всієї продукції.
Лауреат Нобелівської премії Ф.фон Хайєк говорив, що суспільство, яке покладається на конкуренцію, більш успішно, ніж інші, досягає цілей і що саме конкуренція показує, як можна ефективніше виробляти речі.

 








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 951;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.