Фізичні основи методу

Метод бокового каротажу (БК) – це каротаж опору зондами з екранованими електродами та фокусуванням електричного струму. Даний метод є різновидом каротажу опору з керованим електричним полем та базується на використанні 3, 7 і 9 електродних зондів.

Опір будь-якого заземлення (електродів) RА можна знайти за формулою:

 

(2.17)

 

де Uз – потенціал заземлення, який залежить від властивостей середовища, розміру та форми самого заземлення; І – сила струму, який проходить через заземлення в навколишнє середовище.

Повний опір заземлення з другого боку буде також пропорційний ефективному питомому опору середовища ρе, яке оточує заземлення:

 

(2.18)

 

де Kз – коефіцієнт пропорційності, який залежить від розміру і форми заземлення.

Терміни “ефективний” і “уявний” опір близькі за суттю. Головна їх відмінність полягає в тому, що ефективний опір завжди пропорційний питомому опору середовища, яке розміщене поблизу заземлення А, уявний опір може знаходитись не в прямій залежності від опору середовища. Уявний опір залежить в значній степені від співвідношення розмірів та розташування пластів гірських порід, свердловини і самого середовища, яке оточує електроди (заземлення). Під терміном “ефективний питомий електричний опір” неоднорідного середовища розуміють питомий опір такого фіктивного однорідного середовища, в якому опір RА заземлення має таке саме значення, що і в даному неоднорідному середовищі.

Ефективний опір виражається формулою:

 

. (2.19)

 

Величина rе як і rу залежить від питомих опорів пласта rп, вміщуючих порід rвм, зони проникнення rзп, промивної рідини rр, потужності пласта h, діаметра свердловини d, діаметра зони проникнення D, типу та розміру зонда.








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 604;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.