Міжвоєнний період в історії українського народу (1921-1939 рр.).

1. Воєнний комунізм та НЕП на Україні.

На початку 1921 р. більшовики продовжували впроваджувати курс на форсований перехід до комунізму, якій пізніше визначили як вимушений, продиктований необхідністю військового часу і назвали політикою "воєнного комунізму", його сутність була такою:

В сільському господарстві: введення продрозкладки на селі, за якою, у селян вилучали насильницьким методом с/г продукцію.

В промисловості: націоналізація промисловості, фінансів, транспорту, системи зв'язку; сувора централізація управління; загальна трудова повинність.

В сфері торгівлі і розподілу: заборона вільної торгівлі і перехід до прямого товаро-обміну; карткова система розподілу продуктів за класовою ознакою; зрівняльна оплата праці; відміна плати за житло, комунальні послуги, проїзд в трамваях та ін.

В фінансовій сфері: курс на обезцінювання грошей і поступове знищення грошового обігу. "Воєнний комунізм" підривав матеріальну зацікавленість робітників в результатах своєї праці, руйнував промисловість і с/г. Ця політика викликала масове невдоволення більшовиками не тільки па Україні, де діяли десятки партизанських загонів, але і в Росії ("антоновщина", Кронштадтське повстання та ін.) Більшовики опинилися перед перспективою нової громадянської війни і змушені були змінити курс.

На Х з'їзді РКП(б) В. Ленін виступив з доповіддю "Про заміну продрозверстки продподатком, що поклало початок системі заходів, яку назвали НЕПом (нова економічна політика).

НЕП являвся формою перехідного періоду від капіталізму до соціалізму, який базувався на ринкових відносинах. Основне його завдання - заспокоїти селянство й забезпечити йому стимули для підвищення виробництва продуктів; встановлення економічної основи політичного союзу робітничого класу й селянства. Він передбачав:

В сільському господарстві - заміну продрозвертки продподатком, який був відомий кожному селянинові зарані, що зацікавлювало виростити більше продукції, щоб надлишок реалізувати на ринкові. Розмір податку зменшувався вдвічі. Ліквідувалася кругова порука, кожний розраховувався самостійно.

В промисловості - передача в приватні руки дрібних і частини; середніх підприємств на правах аренди, що стимулювало зростання продуктивності праці; об'єднання великих підприємств у трести і переведення їх на госрозрахунок; створення єдиного центру

планування, що дозволяло регулювати ресурси держави; перехід від зрівняльної оплати праці до відрядної, відміна загальної трудової повинності і вільний найм працівників; заохочення іноземного капіталу. Але командні висоти в економіці належали державі.

В сфері торгівлі - повернення до вільної торгівлі; організація ярмарок, торгівельних бірж.

В фінансовій сфері:- випуск в обіг червінця, золотих та срібних грошей.

Про те дозволивши НЕП в 1921 р. в Росії, радянське керівництво продовжувало в укр. селі політику "воєнного комунізму". Сюди НЕП прийшов тільки в кінці 1921р., але голод відсунув його введення ще нарік.

Наслідки НЕПу та причини його згортання. НЕП виявився великим досягненням більшовиків. Саме при НЕПІ були одержані самі високі темпи розвитку країни за осі 70 років Радянської влади; за короткий час було підбудоване народне господарство країни. Уже в 1925/26рр.

 

 

Україна досягла довоєнного рівня промислового виробництва і виробництва зернових.

Більшість селян приймала участь в різних формах кооперації. Зріс матеріальний добробут населення, що примирило українське село з більшовицьким режимом.

Але , як говорив лідер більшовиків В.Ленін, "цю політику ми проводимо всерйоз і надовго, але звичайно... не назавжди". НЕП був тактичною поступкою, а стратегічна мета залишалася незмінною - побудова комунізму. З зміцненням своєї влади , а також з приходом до керівництва СРСР Сталіна почалося згортання НЕПу.

Причини згортання НЕПу, насамперед, містилася в самій його природі, так як він базувався на 2-ох несумісних основах: ринкових відносинах в економіці і командно-адміністративній системі - в політиці. НЕП заважав лідерам РКП(б) встановленню своєї повної диктатури в країні і підпорядкуванню економіки своїм політичним цілям. Поява "НЕПманів"(по суті буржуазії) і майнового розмарування руйнувала мрію більшовиків урівняти всіх матеріально.








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 1083;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.